Πέμπτη 25.07.2024
More

  Γυναίκα ίσως χτυπήθηκε από μετεωρίτη την ώρα που έπινε καφέ στη βεράντα της

  Το πέτρωμα ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια

  Μια γυναίκα στη Γαλλία ίσως είναι το δεύτερο άτομο που έχει καταγραφεί ότι χτυπήθηκε από έναν μικροσκοπικό μετεωρίτη.

  Η εν λόγω ανώνυμη γυναίκα ζει στη βορειοανατολική Γαλλία και βρισκόταν στη βεράντα της πίνοντας τον πρωινό της καφέ όταν ξαφνικά άκουσε έναν δυνατό κρότο από την ταράτσα του σπιτιού και στη συνέχεια ένιωσε κάτι να τη χτυπά στα πλευρά.

  Αρχικά, νόμιζε ότι επρόκειτο για κάποιο πουλί ή νυχτερίδα αλλά στη συνέχεια βρήκε μια πέτρα στο μέγεθος βότσαλου στα πόδια της. Το πέτρωμα ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια σύμφωνα με την ερευνητή παλαιογεωλογίας, Τιερί Ρεμπμάν.

  Το μαύρο χρώμα της πέτρας υποδηλώνει ότι επρόκειτο για ηφαιστειακό πέτρωμα, αλλά οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι έχει υποστεί υπερθέρμανση στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, αποτελείται κυρίως από σίδηρο και πυρίτιο, τα οποία σύμφωνα με τον Ρεμπμάν παρατηρούνται σε μετεωρίτες.

  «Η εύρεση ενός μετεωρίτη είναι σπάνια, αλλά το γεγονός ότι έπεσε πάνω της από τον ουρανό καθιστά το περιστατικό μια σχεδόν μοναδική περίπτωση», ανέφερε ο ερευνητής. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ορισμένοι άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν αν η πέτρα είναι όντως μετεωρίτης.

  Πάντως, οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από μετεωρίτη είναι ελάχιστες. Οι εκτιμήσεις για τις ακριβείς πιθανότητες να χτυπηθεί κανείς από μετεωρίτη ποικίλλουν ξεκινώντας από 1 στα 1,6 εκατομμύρια έως 1 στα 840 εκατομμύρια.

   

  Με πληροφορίες από Live Science, France Bleu

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ