Πέμπτη 30.03.2023
More

  Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

  Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η 7η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας βρέθηκαν στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ευρεία δέσμη μέτρων στήριξης.

  Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η πρόοδος, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση τoυ Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

  H 7η έκθεση ενισχυμένης, μεταμνημονιακής εποπτείας αποτελεί την τέταρτη θετική έκθεση, σε λιγότερο από έναν χρόνο.

  Η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, προχωρά, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη μπροστά της, την εφαρμογή του εμπλουτιζόμενου, συνεκτικού, δυναμικού και αποτελεσματικού σχεδίου της, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

  «Με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, συνυπολογίζοντας και τους διαθέσιμους, πλέον, πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ανάταξή τους, και τη δρομολόγηση υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

  Να σημειωθεί ότι στην 7η έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναγνωρίσει την πρόοδο που είχε σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και παρά τις δυσμενείς συγκυρίες λόγω κορωνοϊού. Eντούτοις, η Κομισιόν είχε διαπιστώσει καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά στην υλοποίηση δεσμεύσεων όπως η αποπληρωμή ληξιπροθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δημοσίων εσόδων, στο κτηματολόγιο, στην εφαρμογή του target model στην ενέργεια και στις αποκρατικοποιήσεις.

  Π. Τζεντιλόνι: Η πανδημία οδήγησε σε αναπόφευκτες καθυστερήσεις

  «Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Παράλληλα, ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει με την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων» σημπληρώνοντας ότι «η πανδημία έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες καθυστερήσεις σε ορισμένες ενέργειες».

  Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην αναθεώρηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, στην εισαγωγή ενός νέου προγράμματος εργασίας μικρής διάρκειας, το οποίο θα υποστηριχθεί από το SURE • και στα μέτρα που λαμβάνονται στους τομείς της αδειοδότησης επενδύσεων, του ενεργειακού τομέα και της δημόσιας διοίκησης».

  Τέλος, ο Πάολο Τζεντιλόνι επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος και στους τομείς όπου απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ