Σάββατο 25.05.2024
More

  Η Γαλλία ξεκινά δωρεές εμβολίων στις φτωχότερες χώρες

  Το Παρίσι προσφέρει 100.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω της πρωτοβουλίας Covax

  Την προσφορά 100.000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca στις αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσε η Γαλλία, που γίνεται το πρώτο κράτος-μέλη της ΕΕ που δίνει προμήθειες στην πρωτοβουλία Covax για τις φτωχότερες χώρες.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τα κράτη-μέλη να στείλουν το 5% των προμηθειών τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στόχος να εμποδίσουν την ανάπτυξη νέων παραλλαγών και να σταματήσουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να αποκτήσουν διπλωματικό πλεονέκτημα μοιράζοντας τα εμβόλιά τους.

  «Η Γαλλία θα εγκαινιάσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό καταμερισμού εμβολίων με το Covax», είπε σήμερα ένας σύμβουλος του Μακρόν. «Ελπίζουμε και άλλες χώρες να μοιραστούν στην πράξη εμβόλια με το Covax». Το σύστημα Covax στοχεύει να διασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τις χαμηλού εισοδήματος χώρες έως το τέλος του 2021.

  Στόχος να δοθεί 237 εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca σε 142 χώρες έως τα τέλη Μαΐου

  Τον Μάρτιο, είχε αναφερθεί ότι στόχος ήταν να διανείμει 237 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε 142 χώρες έως τα τέλη Μαΐου, ενώ απέστειλε επίσης τα πρώτα εμβόλια της Pfizer.

  Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ανεπτυγμένες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, που σπεύδουν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν μονάχα χρήματα στον Covax και αποφεύγουν να στείλουν δόσεις από τα αποθέματά τους.

  Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να στείλει 500.000 δόσεις έως τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γάλλο σύμβουλο. Το πρώτο φορτίο των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που προέρχεται από τις αναμενόμενες παραδόσεις στη Γαλλία, θα σταλεί στο Covax «άμεσα», σημείωσε ο σύμβουλος.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ