Κυριακή 03.07.2022
More

  Η Ουκρανία κλείνει τον αγωγό που φέρνει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη

  Ο φορέας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα αναστείλει τη ροή ρωσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Sokhranivka.

  Ο διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε την Τρίτη ότι θα κηρύξει κατάσταση ανωτέρας βίας στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Sokhranivka, με τη διακοπή της ροής να ορίζεται για τις 11 Μαΐου.

  Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η Ουκρανία συνέχισε να είναι μια σημαντική οδός μεταφοράς για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

  Ωστόσο, η GTSOU δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στον σταθμό συμπίεσης αερίου Novopskov στο σημείο λόγω «της παρέμβασης των δυνάμεων κατοχής σε τεχνικές διαδικασίες».

  Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός συμπίεσης Novopskov στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις και αυτονομιστές μαχητές αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής.

  Ο σταθμός μεταφέρει το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που πηγαίνει καθημερινά στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

  Είναι ο πρώτος συμπιεστής στο σύστημα διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας στην περιοχή του Λουχάνσκ και αποτελεί οδό διέλευσης για περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που πηγαίνει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

  «Για να εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις διαμετακόμισης προς τους ευρωπαίους εταίρους και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατή η προσωρινή μεταφορά μη διαθέσιμης χωρητικότητας από το φυσικό σημείο διασύνδεσης «Sokhranivka» στο φυσικό σημείο διασύνδεσης «Sudzha» που βρίσκεται στην επικράτεια που ελέγχεται από την Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία GTSOU.

  Τι απάντησε η Gazprom στην πρόταση της Ουκρανικής εταιρείας

  Από την πλευρά του, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε απόψε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.

  Η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

  Η ρωσική εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, διευκρίνισε ότι είναι «τεχνολογικώς αδύνατον» να μεταφερθεί όλος ο όγκος του αερίου μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε το Κίεβο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ