Σάββατο 25.05.2024
More

  Η Pfizer ξεκινά την τελική φάση δοκιμών για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών

  «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικοι» λένε οι ειδικοί

  Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικία κάτω των 12 ετών, με στόχο την επέκταση της προστασίας από τη νόσο Covid-19 σε όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού.

  Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν την Τρίτη την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν τις δοκιμές εντός των ερχόμενων εβδομάδων, σε έναν αριθμό 4.500 εθελοντών στις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία.

  Όπως υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία η επέκταση του εμβολιασμού σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες θα μειώσει περαιτέρω την εξάπλωση της πανδημίας που δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης στις χώρες της Δύσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι σήμερα περισσότερες από 2,15 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έναντι του κορωνοϊού έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 300 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

  Μικρότερη δόση εμβολίων σε μικρά παιδιά

  Τα ευρήματα των πρώτων δοκιμών που εξέτασαν την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την ανοσοαπόκριση του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό σε μικρά παιδιά. Οι επιστήμονες επέλεξαν να χορηγούν μικρότερη δόση του σκευάσματος σε παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών. Συγκεκριμένα, η δόση για την ηλικιακή ομάδα ορίζεται στο ένα τρίτο εκείνης που χορηγείται σε παιδιά άνω των 12 ετών. Αντίστοιχα, παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών, τα παιδιά θα λαμβάνουν 3 μικρογραμμάρια – ένα δέκατο εκείνης που χορηγείται σε έφηβους και ενήλικες.

  «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες» δηλώνει στο Bloomberg ο Μάικλ Τζόζεφ Σμιθ, παιδίατρος λοιμωξιολόγος και Πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Duke. «Όσο νεότερος είναι κανείς, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το ανοσοποιητικό του σύστημα και αντιδρά περισσότερο, οπότε ουσιαστικά, με μικρότερη ποσότητα αντιγόνου, παρατηρείται αντίστοιχη ανοσοπόκριση χωρίς τα συμπτώματα των πρησμένων μπράτσων και του υψηλού πυρετού» υποστηρίζει ο Σμιθ.

  Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε παιδιά σε ΗΠΑ και Ευρώπη

  Το τελευταίο διάστημα, το εμβόλιο για παιδιά και εφήβους έχει ξεκινήσει να χορηγείται στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, αφότου ο EMA έδωσε την έγκριση για το θέμα. Στις ΗΠΑ, μια δόση εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊού έχει χορηγηθεί σε ποσοστό υψηλότερο του 20% παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) σε αναφορά του για το θέμα, δήλωσε πως τα οφέλη από το εμβολιασμό παιδιών και εφήβων είναι μεμονωμένα και δεν συγκρίνονται με την κρισιμότητα της χορήγησης εμβολίων σε ενήλικες και ευπαθείς ομάδες.

  Πρωταρχικός στόχος ο εμβολιασμός των ενηλίκων

  Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζοντας χθες το ζήτημα του εμβολιασμού παιδιών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε πως πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

  «Ο ενδεχόμενος, μελλοντικά, εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα αποτελέσει αφορμή για διακρίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε αδυναμίες», είπε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας.

  Σε παλιότερη τοποθέτησή της, η κα Θεοδωρίδου είχε σημειώσει μια σειρά από παράγοντες που θα λάβει υπόψη της η επιτροπή, όταν και εφόσον δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών.

  Ανάμεσά τους είναι η νόσος, η οποία είναι ήπια για τα παιδιά, η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια τού εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ