Περισσότερα από τα διπλάσια στρέμματα κάηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2021
Μια ακόμη τρομακτική περίοδος πυρκαγιών που καθηλώνει με τη σφοδρότητά της έχει ξεκινήσει στην Καλιφόρνια καθώς η πολιτεία μπαίνει στους πιο επικίνδυνους μήνες της, με ακραίες θερμοκρασίες καύσωνα και ξηρασία που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών.
Περισσότερα από τα διπλάσια στρέμματα κάηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2021 σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν εκδηλωθεί εκατοντάδες περισσότερες πυρκαγιές, αναφέρουν αξιωματούχοι.
Η φωτιά έχει κάνει στάχτη ήδη χιλιάδες στρέμματα, καθιστώντας τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής φέτος στην Καλιφόρνια. Οι φλόγες έφτασαν στη μικρή πόλη Ντόιλ, καταστρέφοντας σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ 3.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις κομητείες Πλούμας και Λάσσεν.
Ένα στοιχείο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί για αυτήν την κατάσταση.
Ιστορικά, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι χειρότεροι μήνες για τις μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές και δεν έχουμε φτάσει καν αυτούς τους μήνες.
Οι συνθήκες ξηρασίας είναι τόσο άσχημες που ο κυβερνήτης Γκαβίν Νιούσομ ζήτησε την Πέμπτη από τους κατοίκους της Καλιφόρνιας να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση νερού κατά 15%.
Όχι μόνο υπάρχει λίγο νερό στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά τα ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα βροχής τον τελευταίο χρόνο είχαν ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στο τοπίο της Καλιφόρνιας.
Αυτή η ξηρότητα είναι η αιτία που επέτρεψε σε ορισμένες από τις πρόσφατες πυρκαγιές της πολιτείας να εξαπλωθούν τόσο γρήγορα και να προκαλέσουν τόση καταστροφή.
Στη Νότια Καλιφόρνια, και οι τρεις από τις ερημικές ζώνες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – Παλμ Σπρινγκς, Θέρμαλ και Άνζα Μπορέγκο – βίωσαν τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί μέχρι φέτος. Το Παλμ Σπρινγκς σημείωσε μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο 5,3 βαθμούς πάνω από την κανονική.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή ωθεί τα ρεύματα αεριωθούμενων ρευμάτων της Γης να αλλάξουν τα τυπικά μοτίβα τους, δημιουργώντας μια ασυνέχεια μεταξύ της Αρκτικής και του τροπικού αέρα, που συμβάλλει στην δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ο πρόσφατος θόλος θερμότητας πάνω από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.
Μελέτη διαπίστωσε πρόσφατα ότι αυτό το θανατηφόρο κύμα θερμότητας θα ήταν σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.