Πέμπτη 18.08.2022
More

  Η Βρετανία ζητά έρευνα για την κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία

  Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

  Άμεση έρευνα για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την εισβολή, η οποία έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ ζήτησε η υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Βικτόρια Πρέντις.

  Το Κίεβο κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Επίσης, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.

  Στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, που είναι και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών, υπάρχουν 20 εκατομμύρια τόνοι εγκλωβισμένοι.

  Η Βρετανίδα υπουργός δήλωσε σε διάσκεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο ότι άκουσε από πρώτο χέρι τις καταγγελίες για κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία από πηγές στη περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αυτές ως πολύ σοβαρές. Προηγουμένως η Ρωσία είχε αρνηθεί ότι κλέβει ουκρανικά σιτηρά.

  Ο ΟΗΕ πιέζει για συμφωνία που θα επιτρέψει τη μεταφορά σιτηρών

  Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια όπως η Οδησσός. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την άρση των δυτικών κυρώσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.

  Η Τουρκία πιέζει επίσης για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για ένα σχέδιο για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, αν και οι προοπτικές για μια συμφωνία φαίνονται αμυδρές, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.

  Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες τροφίμων. Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στις νάρκες που έχουν τοποθετήσει ουκρανικές δυνάμεις στα χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.

  Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Τάρας Κάτσκα δήλωσε στη διάσκεψη ότι η φήμη των ρωσικών εταιρειών θα πληγεί για χρόνια από τις προσπάθειές τους να εμπορεύονται κλεμμένα σιτηρά, όπως είπε.

  Επικοινωνία υπουργών Άμυνας Ρωσίας-Τουρκίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

  Το ζήτημα των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία αποτέλεσε θέμα συζήτησης των υπουργών Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

  Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ