Κυριακή 22.05.2022
More

  Ινδία: 1 εκατ. κάτοικοι αφήνουν τα σπίτια τους καθώς πλησιάζει νέος κυκλώνας

  Ο κυκλώνας Γιας ενισχύεται στον κόλπο της Βεγγάλης και αναμένεται να πλήξει τα ανατολικά κρατίδια Οντίσα και Δυτική Βεγγάλη, όπως και το γειτονικό Μπανγκλαντές

  Οι αρχές στην Ινδία άρχισαν σήμερα να εκκενώνουν πολλές παράκτιες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αναγκάζοντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς πλησιάζει ένας νέος, ισχυρός κυκλώνας ο οποίος είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ζημιές.

  Την προηγούμενη εβδομάδα ο κυκλώνας Τοκάτε, ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει τις δυτικές ακτές της Ινδίας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων.
  Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας Γιας ενισχύεται στον κόλπο της Βεγγάλης και αναμένεται να πλήξει τα ανατολικά κρατίδια Οντίσα και Δυτική Βεγγάλη, όπως και το γειτονικό Μπανγκλαντές, την Τετάρτη.

  india-ena-ekatommyrio-katoikoi-afinoyn-ta-spitia-toys-kathos-plisiazei-neos-kyklonas0

  Οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τους ανθρώπους με αυτοκίνητα και βάρκες από τις παράκτιες περιοχές σε καταφύγια που δημιουργήθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και άλλα στέρεα κτίρια.
  Οι έγκυες και τα παιδιά εστάλησαν σε κρατικά νοσοκομεία και οι αλιείες έβγαλαν τις βάρκες τους από τη θάλασσα.

  india-ena-ekatommyrio-katoikoi-afinoyn-ta-spitia-toys-kathos-plisiazei-neos-kyklonas2

  Εθελοντές στην πόλη Μπαλασόρε του κρατιδίου Οντίσα, όπου αναμένεται να χτυπήσει ο κυκλώνας, προειδοποιούν μέσω μεγαφώνων τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

  «Η εκκένωση αποτελεί πάντα πρόκληση. Συχνά οι άνθρωποι λένε “θα φύγουμε μόνο όταν η βροχή είναι δυνατή”. Δεν τους πείθουμε» δήλωσε ο Βισάλ Κούμαρ Ντεβ, αξιωματούχος που έχει αναλάβει την επίβλεψη της επιχείρησης εκκένωσης στη Μπαλασόρε.

  Οι κυκλώνες στον κόλπο της Βεγγάλης είναι συνηθισμένοι αυτή την περίοδο του έτους.

  Σύμφωνα με ειδικούς, στην Αραβική Θάλασσα παρατηρούνται ολοένα και περισσότεροι ισχυροί κυκλώνες σε σχέση με το παρελθόν,  λόγω της κλιματικής αλλαγής.

   

   

  Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ