Δευτέρα 24.06.2024
More

  Ισλανδία: Η λάβα έφτασε σε σπίτια, έπιασαν φωτιά

  Η λάβα από την έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας έφτασε σε σπίτια, στο λιμάνι Γκρίνταβικ, με συνέπεια κάποια να τυλιχθούν στις φλόγες.

  Δεκάδες κάτοικοι, που επέστρεψαν στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ- μετά την εκκένωση του Νοεμβρίου λόγω φόβου για την έκρηξη του ηφαιστείου- απομακρύνθηκαν και πάλι επειγόντως, λίγες ώρες αφότου εξερράγη ξανά.

  «Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρο της Ισλανδίας, Γκούντνι Γιοχάνεσον, σημειώνοντας πως δεν έχουν διακοπεί οι πτήσεις.

  Η νέα έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής, έπειτα από ώρες σεισμικής δραστηριότητας. Κάτι που έκανε τις αρχές να διατάξουν εκκένωση του Γκρίνταβικ. Αν και έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθούν φράγματα, προκειμένου να μην φτάσει στην πόλη η λάβα, τα ποτάμια της έφτασαν στα περίχωρα του Γκρίνταβικ σήμερα το απόγευμα και κάποια σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

  Στις 18 Δεκεμβρίου είχε σημειωθεί άλλη μία ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου, έπειτα από εβδομάδες που καταγράφονταν σεισμοί. Η πόλη των 3.800 κατοίκων ήδη είχε εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, εβδομάδες πριν από εκείνη την έκρηξη. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά απομακρύνθηκαν εκ νέου μετά τη νέα έκρηξη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ