Τρίτη 04.10.2022
More

  Ιταλία: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 50

  Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για τους πολίτες άνω των 50 ετών στην Ιταλία.

  Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, ουσιαστικά υιοθετήθηκαν δύο οδοί: για τους πολίτες άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται, επιβάλλεται κατευθείαν υποχρεωτικός εμβολιασμός. Για τους πολίτες, πάντα της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι εργάζονται (στον δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, στο εμπόριο ή αλλού) επεκτείνεται το «σούπερ πράσινο πάσο» -το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου- για τη χρήση μέσων μεταφοράς και την πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, καφέ, εστιατόρια, στάδια και συνέδρια.

  Οι Ιταλοί, όπως και οι ξένοι που διαμένουν στη χώρα, θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να προσαρμοστούν στη νέα αυτή απόφαση.

  Έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση, σε ό,τι αφορά σειρά υπηρεσιών και επιχειρήσεων που είναι ανοικτές για τους πολίτες (τράπεζες, ταχυδρομεία, γραφεία του Ιταλικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τα κομμωτήρια) υιοθετήθηκε το «απλό πράσινο πάσο». Κάτι που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε πελάτες και ασφαλισμένους θα επιτρέπεται στους εμβολιασμένους, αλλά και στους ανεμβολίαστους που έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ.

  Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέρος των ιταλικών συνδικάτων σχολίασε τα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται ακόμη πιο θαρραλέες αποφάσεις και ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί σε νέες ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες.

  «Είναι ανεμβολίαστοι τα δύο τρίτα των ασθενών με κορωνοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ και το 50% όσων εισήχθησαν στις κλίνες των νοσοκομειακών θαλάμων. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανεμβολίαστων και, κατά συνέπεια, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

  «Είμαστε οι πρώτοι που υιοθετούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Όπως ήμασταν επίσης οι πρώτοι που υιοθετήσαμε το πράσινο πάσο εμβολιασμένου. Παράλληλα, συμφωνήσαμε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευελιξία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της τηλεργασίας», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα.

  Ιταλία: 189.109 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 231 θάνατοι

  Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 189.109 κρούσματα κορονοϊού και 231 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.094.255 διαγνωστικά τεστ, το 17,3% από τα οποία προέκυψε θετικό.

  Στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται σήμερα 1.428 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 13.364. Στη φάση αυτή, 1.265.297 πολίτες είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Από την αρχή της πανδημίας, οι μολύνσεις είναι 6.566.947 και έχουν χάσει τη ζωή τους 138.045 άνθρωποι.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ