Παρασκευή 14.06.2024
More

  Ιταλικό δικαστήριο ανέβαλε τη θανάτωση αρκούδας που σκότωσε 26χρονο που έκανε τζόκινγκ

  Η τοπική επαρχιακή κυβέρνηση ζητά τη θανάτωση του ζώου καθώς έχει ιστορικό επιθέσεων σε ανθρώπους

  Την αναστολή για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα της θανάτωσης της αρκούδας που σκότωσε 26χρονο που έκανε τζόκινγκ στις ιταλικές Άλπεις αποφάσισε ιταλικό δικαστήριο.

  Ο 26χρονος Αντρέα Παπί σκοτώθηκε στις 5 Απριλίου από τη θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 17 ετών, γνωστή ως JJ4, που πιάστηκε από δασοφύλακες αφού η εμπλοκή της στην επίθεση διαπιστώθηκε με τη μέθοδο DNA.

  Το περιστατικό άνοιξε εκ νέου στην Ιταλία τη συζήτηση για τη συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής, σε μία περιοχή που ο πληθυσμός των αρκούδων αυξήθηκε από το 1999, χάρη σε ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα.

  Η τοπική επαρχιακή κυβέρνηση αναφέρει ότι το ζώο πρέπει να θανατωθεί καθώς έχει ιστορικό επιθέσεων σε ανθρώπους, αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν αντίθετη άποψη.

  Αποδεκτές εν μέρει οι προσφυγές

  Το διοικητικό δικαστήριο του Τρέντο αποδέχθηκε εν μέρει προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων και πάγωσε την εντολή θανάτωσης του ζώου μέχρι τις 27 Ιουνίου, δίνοντας στα μέρη χρόνο να υποβάλουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία.

  Ζητήθηκε συγκεκριμένα από περιβαλλοντικές ομάδες να αναπτύξουν λεπτομερέστερα την πρότασή τους να μεταφερθεί η αρκούδα σε καταφύγιο στην Ιταλία ή στο εξωτερικό, ως εναλλακτική λύση αντί να θανατωθεί.

  Δικαστές τόνισαν ότι θα επανεξετάσουν την υπόθεση σε μια ακρόαση στις 14 Δεκεμβρίου. Eκπρόσωπος ενός λόμπι για τα δικαιώματα των ζώων, του LAV, είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η αρκούδα δεν μπορεί να θανατωθεί πριν από τότε. Ωστόσο το δικαστήριο δεν το επιβεβαίωσε αυτό.

  Αναστολή θανάτωσης και δεύτερης αρκούδας

  Δικαστές αποφάσισαν την ίδια αναστολή θανάτωσης για μια άλλη αρκούδα, την MJ5, η οποία δεν έχει πιαστεί ακόμη και για την οποία έχει εκδοθεί επίσης εντολή θανάτωσης αφού τραυμάτισε έναν άνδρα τον Μάρτιο που περπατούσε με τον σκύλο του σε ορεινό μονοπάτι.

  Τα στοιχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν ότι το Τρεντίνο είχε περίπου 100 άγριες αρκούδες το 2021, με τον πληθυσμό τους να αυξάνεται κατά περίπου 10% κάθε χρόνο από το 2015.

  Ο κυβερνήτης του Τρεντίνο, Μαουρίτσιο Φουγκάτι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο βέλτιστος αριθμός του πληθυσμού των ζώων θα ήταν περίπου 50 και ότι η επαρχία του έχει τώρα περίπου 70 «πλεονάζουσες» αρκούδες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ