Τρίτη 07.02.2023
More

  Κακοκαιρία στην Ιταλία: Οκτώ νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι στην Ίσκια

  Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας που χτυπήθηκε από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

  240 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη.

  Οκτώ νεκροί, 4 αγνοούμενοι και 240 άστεγοι είναι ο απολογισμός των μεγάλων φυσικών καταστροφών, που έπληξαν το νησί Ίσκια της νότιας Ιταλίας.

  Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι η προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων συνεχίζεται με drone και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

  Παράλληλα, εκτός από τα 2 εκατ. ευρώ που διέθεσε χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση Μελόνι κηρύσσοντας την Ίσκια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σήμερα η περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, ενέκρινε απόφαση για την στήριξη του νησιού με άλλα 4 εκατ. ευρώ για την αρωγή των αστέγων, την ανοικοδόμηση, αλλά και έργα προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων.

  Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται σήμερα με έμφαση στις συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία εγκρίθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως και σε αποφάσεις για την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, που, σύμφωνα με τις ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπέγραψε το 2018 η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

  Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του καθολικού επισκόπου του νησιού Τζενάρο Πασκαρέλα, ο οποίος διερωτήθηκε με νόημα: «κάναμε, άραγε, ό,τι μπορούσαμε για να μην ζήσουμε την προαναγγελθείσα αυτή τραγωδία; Οι εικόνες του νησιού μάς κάνουν να νιώθουμε πόνο, σοκ, μας θέτουν βαθιά ερωτήματα».

  Ο Βιντσέντσο Ντ΄Αμπρόζιο, ο δήμαρχος της Κασαμίτσιολα – που είναι και το σημείο το οποίο επλήγη περισσότερο από την νεροποντή- αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει επίμονα πρόσφατα να καθαριστεί η κοίτη των ποταμών, αλλά η έκκλησή του δεν εισακούσθηκε. Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του Ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν ότι «για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, θα ήταν αρκετό να οδηγούνταν στην φυλακή οι δήμαρχοι ή όσοι άλλοι επιτρέπουν να οικοδομούνται αυθαίρετα». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σπίτια αυτά πρέπει να κατάσχονται από το κράτος και στην συνέχεια να αξιολογείται, κατά περίπτωση, η ανάγκη κατεδάφισής τους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ