Τρίτη 07.02.2023
More

  Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα δίνει η ρεμδεσιβίρη – Τι δείχνει νέα έρευνα σε πιθήκους

  Το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) απέτρεψε την πνευμονία σε μακάκους που μολύνθηκαν με τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, στο ιατρικό περιοδικό.

  Η ρεμδεσιβίρη είναι το πρώτο φάρμακο που δείχνει βελτίωση σε δοκιμές σε ανθρώπους για την ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός και η εξέλιξη του στις κλινικές δοκιμές παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς, καθώς τα κράτη αναζητούν μια θεραπεία για την ασθένεια, η οποία έχει μολύνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 400.000.

  Τις περασμένες ημέρες έγινε γνωστό πως εξετάζεται μια νέα μορφή εισπνεόμενων δόσεων ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς Covid-19 που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, έπειτα από δοκιμές που έδειξαν μέτρια αποτελέσματα.

  12 μακάκοι παρουσίασαν μείωση στη βλάβη από τον κορωνοϊό

  Στην έρευνα, 12 μακάκοι μολύνθηκαν σκόπιμα με τον νέο κορωνοϊό και οι μισοί έλαβαν από νωρίς θεραπεία με ρεμδεσιβίρη. Οι μακάκοι που έλαβαν ρεμδεσιβίρη δεν παρουσίασαν ενδείξεις αναπνευστικής ασθένειας και μείωσαν τη βλάβη στους πνεύμονες, σύμφωνα με την έρευνα.

  Οι λεπτομέρειες από τη δοκιμή σε πιθήκους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ τον Απρίλιο, αλλά τα ευρήματα αυτά δεν είχαν ελεγχθεί από ειδικούς – ένα στάδιο που επικυρώνει μια ερευνητική εργασία. Τα ευρήματα έρχονται να ανατρέψουν τις αρχικές εντυπώσεις, έπειτα από δημοσιεύματα που ήθελαν το φάρμακο να δίνει μέτρια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Η έρευνα προτείνει η ρεμδεσιβίρη να θεωρηθεί θεραπεία για τον κορωνοϊό

  Οι συντάκτες της έρευνας πρότειναν η ρεμδεσιβίρη να θεωρηθεί ως θεραπεία όσο νωρίτερα γίνεται προκειμένου να αποτρέψει την εξέλιξη της COVID-19 σε πνευμονία για τους ασθενείς.

  Η ρεμδεσιβίρη εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση σε ασθενείς με κορωνοϊό στις σκληρά πληγείσες Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ινδία και τη Νότια Κορέα. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τη χρησιμοποιούν επίσης σε ειδικά προγράμματα για ασθενείς. Στις 18 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο κυκλοφορίας του φαρμάκου και στην Ευρώπη.

  Οι δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους είναι σε εξέλιξη και τα πρώτα στοιχεία έχουν δείξει πως το φάρμακο βοήθησε τους ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Νωρίτερα, Γερμανός λοιμωξιολόγος υποστήριζε και εκείνος πως η ρεμδεσιβίρη έχει ικανοποιητικά αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

  Πηγή: iefimerida.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ