Πέμπτη 08.12.2022
More

  Κορονοϊός-Κίνα: Εκατομμύρια πολίτες χωρίς τρόφιμα και βασικά αγαθά λόγω lockdown

  Δεκάδες περιοχές της Κίνας και εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται για ακόμη μια φορά σε καθεστώς lockdown

  Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εκ νέου σε αρκετές περιοχές της Κίνας, λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.

  Δεκάδες περιοχές της Κίνας και εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται για ακόμη μια φορά σε καθεστώς lockdown, σε μια προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 949 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ωστόσο η πολιτική της “μηδενικής covid” φέρνει νέους περιορισμούς.

  Οι κάτοικοι της Κίνας ωστόσο, δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με τις ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Εκατομμύρια πολίτες διαμαρτύρονται για αυτές τις ελλείψεις, οι συνέπειες των οποίων μπορούν να αποδειχτούν δραματικές.

  “Πέρασαν 15 ημέρες, μας έχει τελειώσει το αλεύρι, το ρύζι, τα αυγά. Εδώ και αρκετές ημέρες μάς έχει τελειώσει το γάλα για τα παιδιά”, δήλωσε κάτοικος της πόλης πόλης Σιντζιάνγκ.

  Στο Xinjiang, το lockdown διάρκειας αρκετών εβδομάδων, έχει προκαλέσει απελπισία στους κατοίκους, οι οποίου κάνουν εκκλήσεις για βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η ανάρτηση ενός πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος σε βίντεο, με δάκρυα τα μάτια, ανέφερε ότι έχουν να φάνε τρεις ημέρες.

  Στην πόλη Γινίνγκ, κυκλοφόρησε ένα κοινό διαδικτυακό έγγραφο με περισσότερα από 300 επείγοντα αιτήματα για τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα περιόδου για τις γυναίκες, όπως αναφέρει το BBC.

  “Μου έχουν τελειώσει τα χρήματα για να αγοράσω προμήθειες. Η γυναίκα μου είναι έγκυος και έχουμε δύο παιδιά. Ξεμένουμε από βενζίνη και η γυναίκα μου πρέπει να πάει για ιατρικό έλεγχο”, δήλωσε άλλος κάτοικος.

  Νωρίτερα αυτό το μήνα, έκθεση του ΟΗΕ κατηγόρησε την Κίνα για “σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” κατά των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μεινοτήτων στη Σιντζιάνγκ. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι είχαν τεθεί υπό κράτηση παρά τη θέλησή τους. Το Πεκίνο λέει ότι το δίκτυο των στρατοπέδων του είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

  Στη νοτιοδυτική επαρχία Guizhou, οι αρχές απέκλεισαν μια περιοχή της επαρχιακής πρωτεύουσας Guiyang χωρίς προειδοποίηση, εγκλωβίζοντας 500.000 κατοίκους στα σπίτια τους, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις κατάλληλες προετοιμασίες.

  Σε πολλά κτίρια απενεργοποίησαν τους ανελκυστήρες για να μην μπορούν οι κάτοικοι να φεύγουν.

  “Δεν μπορούμε να αγοράζουμε πράγματα στο διαδίκτυο καθώς δεν παραδίδονται και τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά. Μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σαν ζώα ή απλώς θέλουν να πεθάνουμε;” ρώτησε ένας χρήστης στην πλατφόρμα microblogging του Weibo, που αναφέρθηκε από τον Guardian.

  Η κατάσταση είναι πράγματι δραματική, ωστόσο η κυβέρνηση δήλωσε ότι σκοπεύσει να άρει σύντομα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες περιοχές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ