Τρίτη 28.06.2022
More

  Κυριακίδου: Αναπτύχθηκε νέα μέθοδος ανίχνευσης της μετάλλαξης Όμικρον

  Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της ειδικής μεθόδου ανίχνευσης της «Όμικρον» που ανέπτυξε

  Όλα τα εργαστήρια που πραγματοποιούν μοριακά τεστ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα μέθοδο για την ανίχνευση και την αναγνώριση της «Όμικρον» χωρίς την ανάγκη δαπανηρής και χρονοβόρας αλληλουχίας.

  «Για να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση της COVID-19, χρειαζόμαστε τα πιο αποτελεσματικά και ενημερωμένα εργαλεία που παρέχει η επιστήμη. Με την ταχεία εξάπλωση πιο μεταδοτικών παραλλαγών, όπως η «Όμικρον», η ανάγκη για ακριβή διάγνωση είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ. Η νέα μεθοδολογία για τεστ που παρουσιάστηκε σήμερα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών μας θα συμβάλει στη διασφάλιση της ταχύτερης ανίχνευσης της παραλλαγής Όμικρον» τόνισε η Επίτροπος Υγείας και την Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την εξάπλωση της «Όμικρον», να απομονώσουμε τα κρούσματα πιο αποτελεσματικά και να μειώσουμε την ήδη σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας μας».

  Η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, αρμόδια για το Κοινό Κέντρο Ερευνών Μαρίγια Γκάμπριελ σημείωσε ότι «αυτή η νέα μέθοδος παρέχει ευκαιρίες για ταχύτερη και φθηνότερη ανίχνευση της ‘Όμικρον’ και θα επιτρέψει την καλύτερη ανίχνευση της νέας παραλλαγής που διαδίδεται στην ΕΕ και παγκοσμίως. Η επιστήμη έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στον αγώνα μας κατά της COVID-19. Είμαι ευγνώμων για την ακούραστη δουλειά όλων των επιστημόνων κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και όχι μόνο».

  Η νέα μέθοδος PCR αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική σε δοκιμές ειδικές για την «Όμικρον» που διεξήγαγε το Κοινό Κέντρο Ερευνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε εργαστηριακό λειτουργικό πρότυπο τεχνολογίας PCR να αναγνωρίσει την συγκεκριμένη παραλλαγή γρήγορα και χωρίς την ανάγκη χρονοβόρας αλληλουχίας.

  Το τροποποιημένο αντιδραστήριο που αναπτύχθηκε από το κέντρο μπορεί να παραγγελθεί από τους τακτικούς προμηθευτές του τεστ PCR και μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα. Κάθε εργαστήριο που πραγματοποιεί μοριακά τεστ σήμερα θα μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα. Αυτή η νέα μέθοδος θα παρουσιαστεί σήμερα στα κράτη μέλη στην Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ