Τρίτη 04.10.2022
More

  Μακρόν στη Ρωσία: Συμφωνήσαμε στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι εξασφάλισε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στο Ουκρανικό

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι εξασφάλισε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα στις 07 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην κρίση ανάμεσα στην Δύση και τη Ρωσία για την Ουκρανία.

  «Για μένα το θέμα ήταν να παγώσει το παιχνίδι για να εμποδισθεί μία κλιμάκωση και να ανοίξουν νέες προοπτικές (…) Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Μόσχα στο Κίεβο, όπου εκείνος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ, «ούτε για ένα δευτερόλεπτο», ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να κάνει οποιαδήποτε κίνηση.

  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε να μην αναλάβει προς το παρόν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες κοντά στην Ουκρανία, εξέλιξη που πιθανόν να προμηνύει αποκλιμάκωση της κρίσης, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

  Στο Κίεβο σήμερα ο Μακρόν

  Ο Γάλλος Πρόεδρος μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  «Οι προσεχείς ημέρες θα είναι καθοριστικές και θα απαιτήσουν εντατικές συνομιλίες, τις οποίες επιδιώκουμε από κοινού», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

  Μετά τις συνομιλίες διάρκειας πέντε ωρών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες από τις ιδέες του Γάλλου ομολόγου του θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

  Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου αφορούν δέσμευση να μην αναληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες από τις δύο πλευρές, να ξεκινήσει διάλογος, κυρίως όσον αφορά τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό, ή ακόμη ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την σύγκρουση στην Ουκρανία και την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου.

  Μετά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας σειράς ευρωπαϊκών διπλωματικών επαφών που γίνονται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη.

   

   

  Mε πληροφορίες από Reuters, ΑFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ