Κυριακή 24.10.2021
More

  Μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό τα αντιόξινα φάρμακα

  Μια κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων, που συνταγογραφούνται ευρέως σε όλο τον κοσμο για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

  Τα συγκεκριμένα φάρμακα, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ), που αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, εμποδίζουν το στομάχι να εκκρίνει πολλά υδροχλωρικά οξέα. Παράλληλα, όμως, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς.

  Σε νέα μελέτη παρατήρησης σε 53.130 άτομα, από τους οποίους οι 3.386 (ποσοστό 6,4%) είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, φάνηκε ότι όσοι έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με κορωνοϊό. Κάτι που δεν ισχύει για μία άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

  Όσο συχνότερη είναι η χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19. Για αυτό οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι είναι ανάγκη να μελετηθεί περαιτέρω αυτό το ζήτημα.

  Όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν καθόλου τέτοια φάρμακα για το στομάχι.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπρέναν Σπίγκελ του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας, επισήμαναν ότι «ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας είναι για να σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς πριν εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Οι κορωνοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3, αλλά επιβιώνουν σε ένα πιο ουδέτερο pH, όπως αυτό που δημιουργούν τα φάρμακα ΡΡΙ».

  Πάντως, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η μελέτη τους δεν ήταν μία τυχαιοποιημένη ούτε ελεγχόμενη με placebo κλινική δοκιμή, ενώ διαπίστωσε απλώς την ύπαρξη μίας συσχέτισης ανάμεσα στα εν λόγω φάρμακα και στον κίνδυνο Covid-19, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι τα ΡΡΙ είναι όντως αυτά που προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ