Τετάρτη 26.01.2022
More

  Μετάλλαξη Όμικρον: «Το φάρμακο αντισωμάτων λειτουργεί», λέει η GSK

  Οι εργαστηριακές δοκιμές και μια μελέτη σε χάμστερ απέδειξαν ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων «σοτροβιμάμπη» δρα ενάντια σε ιούς

  Η βρετανική, πολυεθνική, φαρμακευτική εταιρεία GSK υποστηρίζει πως οι δοκιμές δείχνουν ότι το φάρμακο αντισωμάτων λειτουργεί κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, η εργαστηριακή ανάλυση της θεραπείας με αντισώματα για τον COVID-19 της GlaxoSmithKline, που αναπτύσσεται με τη Vir Biotechnology, έδειξε ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό έναντι της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, όπως δήλωσε την Πέμπτη η βρετανική φαρμακοβιομηχανία.

  Οπως προκύπτει λοιπόν, σύμφωνα με τη GSK, οι εργαστηριακές δοκιμές και μια μελέτη σε χάμστερ απέδειξαν ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων «σοτροβιμάμπη» δρα ενάντια σε ιούς που είχαν κατασκευαστεί βιομηχανικά, φέροντας μια σειρά από χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον.

  Ενθαρρυντικά τα στοιχεία των δύο εταιρειών

  Οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, έχουν κατασκευάσει τους λεγόμενους ψευδοϊούς, που παρουσιάζουν σημαντικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε όλες τις ύποπτες παραλλαγές που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, και έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακές δοκιμές σχετικά με την ευπάθειά τους στη θεραπεία «σοτροβιμάμπη».

  «Παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε μετάλλαξη που μπορεί να είναι σημαντική» δήλωσε ο Herbert Virgin, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Vir. «Με αυτή τη νέα παραλλαγή, οι μεταλλάξεις που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής δεν έχουν σημαντική επίδραση στη θεραπεία», προσέθεσε.

  Είναι σημαντικό ότι οι μεταλλάξεις στην περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας, με την οποία συνδέονται τα αντισώματα «σοτροβιμάμπη», δεν έκαναν διαφορά.

  Το αντίσωμα έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στην πρωτεΐνη ακίδας στην επιφάνεια του κορωνοϊού, αλλά η Όμικρον έχει βρεθεί ότι έχει έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων σε αυτήν την πρωτεΐνη, σύμφωνα με το Reuters.

  «Η σοτροβιμάμπη σχεδιάστηκε εσκεμμένα, έχοντας κατά νου έναν μεταλλαγμένο ιό» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vir, Τζορτζ Σκάνγκος, προσθέτοντας ότι το φάρμακο στόχευε μια περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας που ήταν πολύ απίθανο να μεταλλαχθεί.

  Τι είναι η σοτροβιμάμπη

  Σημειώνεται πως η σοτροβιμάμπη βασίζεται σε μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία είναι εργαστηριακές εκδόσεις φυσικών αντισωμάτων που παράγει το σώμα για να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

  Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Reuters, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, τη σοτροβιμάμπη, επίσης γνωστή με την επωνυμία Xevudy, για άτομα με ήπια έως μέτρια βαρύτητα COVID-19, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο.

  Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) συνέστησε τη χρήση της το συντομότερο δυνατό και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ