Πέμπτη 08.06.2023
More

  Μια δόση του εμβολίου παρέχει υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής Covid-19

  Ενθαρρυντικά νέα από Αγγλία και Σκωτία, σύμφωνα με μελέτες

  Λίαν ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τα προγράμματα εμβολιασμού για την Covid-19 στην Αγγλία και τη Σκωτία, αφού δείχνουν ότι μία μόνον δόση εμβολίου παρέχει υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής λοίμωξης και της ανάγκης για νοσηλεία, αλλά και κατά των ήπιων λοιμώξεων με καθόλου συμπτώματα σε νεαρά άτομα.

  Μολονότι τα δεδομένα αυτά δεν περιλαμβάνουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση του κορωνοϊού, ορισμένα δείχνουν ότι τα εμβόλια εμποδίζουν ορισμένα άτομα να μολυνθούν, πράγμα που σημαίνει ότι έτσι επιβραδύνεται η διασπορά του SARS-CoV-2. Τρεις μελέτες κατέληξαν σε παρόμοια θετικά συμπεράσματα για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια – η μία στη Σκωτία και οι άλλες δύο στην Αγγλία – αν και διενεργήθηκαν για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις του προγράμματος εμβολιασμού σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Στην Αγγλία η μελέτη σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ηλικίας κάτω των 65 ετών έδειξε ότι μία δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech μείωσε κατά 70% τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό και κατά 85% μετά τη δεύτερη δόση. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε τεστ κορωνοϊού κάθε δύο εβδομάδες κι έτσι η μελέτη εντόπισε και τις ασυμπτωματικές μολύνσεις.

  Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE) δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού ρουτίνας σε άτομα άνω των 80 ετών, που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech ήταν κατά 57% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων, ήπιων ή σοβαρών. Αν και δεν είχαν προλάβει να κάνουν αρκετοί τη δεύτερη δόση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα εκτοξεύτηκε στο 85% στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι εμβολιασθέντες που μολύνθηκαν προστατεύονται καλύτερα από βαριά λοίμωξη, ανάγκη για νοσηλεία ή και θάνατο. Σύμφωνα δε με την επικεφαλής ανοσολογίας της PHE, Μαίρη Ράμσεϊ, «πέρα από τη μείωση των συμπτωματικών μολύνσεων, η προστασία του εμβολίου έναντι σοβαρότερων λοιμώξεων με μία δόση είναι ακόμη υψηλότερη, τουλάχιστον 75%».

  Τα στοιχεία από τη Σκωτία ήταν εξίσου ενθαρρυντικά. Αν και οι μελέτες στην Αγγλία επικεντρώθηκαν μόνον σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech – το οποίο ήταν διαθέσιμο από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου – οι Σκωτσέζοι ειδικοί ανέλυσα δεδομένα και από το εμβόλιο των AstraZeneca / Οξφόρδης σε διάστημα ενός μηνός. Την τέταρτη εβδομάδα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης, τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και AstraZeneca / Οξφόρδης μείωσαν κατά έως και 85% και 94% αντίστοιχα τον κίνδυνο ανάγκης νοσηλείας σε νοσοκομείο σύμφωνα με τη μελέτη σκωτσέζικων πανεπιστημίων και της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Σκωτίας. Στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών ο εμβολιασμός συνδέεται, βάσει των ευρημάτων, με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας σε νοσοκομείο την τέταρτη εβδομάδα, όταν συνδυάζονται τα αποτελέσματα και των δύο εμβολίων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ