Πέμπτη 28.03.2024
More

    Moderna: Ο ΠΟΥ θέλει την αντιγραφή του για παραγωγή στην Αφρική

    Η εταιρεία ωστόσο καθυστερεί πολύ στη συνεννόηση με το εργαστήριο στη Νότια Αφρική

    Στην αντιγραφή του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού προσβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την παραγωγή στην Αφρική και διανομή σκευασμάτων κατά της Covid-19 στη Μαύρη Ήπειρο, ωστόσο οι συνεννοήσεις με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία καθυστερούν, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ, το σχέδιο θα πάρει αρκετό χρόνο λόγω της έλλειψης προόδους στις διαπραγματεύσεις με τη Moderna, αν και η ανάγκη για προσφορά εμβολίων στις φτωχότερες χώρες είναι άμεση μετά την οικειοποίηση από τις πλουσιότερες χώρες της πλειονότητας της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων.

    Η Moderna δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο πως δεν πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση της ευρεσιτεχνίας της για το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας ελπίδες ότι άλλες εταιρίες θα μπορούν να το αντιγράψουν και να βοηθήσουν στην αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού.

    Στην πράξη, ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιγραφεί ένα εμβόλιο χωρίς τις πληροφορίες για το πώς παρασκευάστηκε, και το εργαστήριο μεταφοράς τεχνολογίας στη Νότια Αφρικής υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, που συστάθηκε τον Ιούνιο για να προσφέρει σε φτωχότερες χώρες την τεχνογνωσία για την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19, δεν έχει έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία.

    «Οι συνομιλίες δεν έχουν αποφέρει καρπούς», παραδέχθηκε στο Ρόιτερς ο Μάρτιν Φρίντε, ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για την Εμβολιαστική Έρευνα.

    Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΠΟΥ καθώς προσπαθεί να επεκτείνει την παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της προσφοράς εμβολίων στις πλούσιες και στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

    Πάνω από τα τρία τέταρτα των 5,5 δισεκατομμύρια δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως πήγαν σε χώρες με σχετικά υψηλό ή πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, αν και διαθέτουν μόνο το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

    Σήμερα μόνο το 3% του πληθυσμού στην Αφρική έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με δήλωση του κορυφαίου αξιωματούχου υγείας της Αφρικανικής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα.

    Ο κ. Φρίντε δήλωσε ότι η επιλογή του εμβολίου της Moderna έγινε διότι η αφθονία πληροφοριών για το σκεύασμα και η δημόσια απεμπόληση του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας από την εταιρία κατέστησε το εμβόλιό της πιο εύκολο να αντιγραφεί από άλλα.

    «Οφείλουμε να κάνουμε τώρα την επιλογή μας, οι προθεσμίες φτάνουν για την παραγγελία χημικών ουσιών, κι εμείς έχουμε επιλέξει τη Moderna», επεσήμανε.

    Ακόμη όμως κι αν το εργαστήριο κατορθώσει να προχωρήσει χωρίς τη συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος από 12 μήνες για την παραγωγή ενός εμβολίου που θα είναι έτοιμο για διανομή, καθώς οι κλινικές μελέτες θα μπορούν να ξεκινήσουν όχι νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, είπε ο κ. Φρίντε.

     

     

    Πηγή: Reuters

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ