Πέμπτη 25.04.2024
More

    Moderna: Τα εμβόλια που έχουμε θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον

    Ο Στέφαν Μπανσέλ προβλέπει «σημαντική μείωση» στην αποτελεσματικότητα

    Ο CEO της Moderna Στέφαν Μπανσέλ προβλέπει πως τα υπάρχοντα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα αποδειχθούν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στελέχους «Όμικρον», σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του Sars Cov 2.

    Ο Μπανσέλ προειδοποιεί πως θα χρειαστούν ολόκληρoi μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε θέση να παρασκευάσουν δόσεις ειδικά για αυτό το στέλεχος, σε μεγάλη κλίμακα. Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ακίδα του ιού, μέσω της οποίας ο κορωνοϊός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, καταδεικνύουν πως τα εμβόλια θα πρέπει να τροποποιηθούν το 2022, εκτιμά ο ίδιος.

    «Σε καμία περίπτωση, νομίζω, δεν θα έχουμε την ίδια (σ.σ αποτελεσματικότητα) όπως με το στέλεχος Δέλτα. Νομίζω πως θα έχουμε σημαντική πτώση», δήλωσε ο Μπανσέλ στους Financial Times, σε μία συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέττης. «Δεν ξέρω πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση, πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες που μίλησα λένε “αυτό δεν θα είναι καλό”».

    Τα σχόλια του επικεφαλής της Moderna, έρχονται σε μία φάση που υγειονομικές αρχές και πολιτικοί διατηρούν προς το παρόν πιο θετικούς τόνους για τα υφιστάμενα εμβόλια και την προστασία απέναντι στο στέλεχος Όμικρον.

    Την Δευτέρα, ένας διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων στις ΗΠΑ (FDA), ο Σκοτ Γκότλιμπ δήλωσε στο CNBC: «Υπάρχει ένας λογικός βαθμός εμπιστοσύνης πως με τρεις δόσεις εμβολίου ο ασθενείς θα έχει μία σχετικά καλή προστασία απέναντι σε αυτό το στέλεχος».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως η «Όμικρον» είναι «λόγος προβληματισμού, όχι πανικού» προσθέτοντας πως οι ειδικοί της κυβέρνησης πιστεύουν ότι τα εμβόλια «θα εξακολουθήσουν να παρέχουν έναν βαθμό απέναντι στο ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης».

    Ωστόσο ο Μπανσέλ λέει ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις του στελέχους «Όμικρον» είναι στην πρωτεΐνη – ακίδα, στην οποία στοχεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι της Covid.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ