Παρασκευή 19.08.2022
More

  Μπαγκλαντές: Σφοδρές πλημμύρες στη χώρα και τη γειτονική Ινδία, δεκάδες νεκροί (βίντεο)

  Συνεχίζονται οι καταστροφικές βροχοπτώσεις στο Μπανγκλαντές και τη βορειοανατολική Ινδία, αφήνοντας πάνω από 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους εγκλωβισμένους και δεκάδες νεκρούς.

  Οι ιδιαίτερα σφοδρές βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων έχουν προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα σε κάποιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στο Μπανγκλαντές, επιφέροντας τον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο στη χώρα όσο και στο ινδικό κρατίδιο Άσαμ.

  «Οι άνθρωποι είναι χωρίς τρόφιμα. Δεν έχουν καν πόσιμο νερό αφότου τα πηγάδια βρέθηκαν κάτω από το νερό», δήλωσε ο Αμπού Μπακάρ, 26 ετών, που μένει στην περιοχή Σουναμγκάνζ στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές.

  Η πρωθυπουργός της χώρας Σέιχ Χασίνα πέταξε πάνω από μερικές από τις πληγείσες περιοχές σήμερα για να ελέγξει τις καταστροφές.

  Οι πλημμύρες αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές –που συνολικά έχουν 1,6 δισεκ. κατοίκους– όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητά και την επικινδυνότητα τους, καθιστώντας επίσης τα φαινόμενα πιο απροσδόκητα. Η εποχή των μουσώνων στη νότια Ασία διαρκεί μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου.

  Ρεκόρ εκατονταετίας σημειώνουν οι καταστροφικές πλημμύρες

  Οι πλημμύρες στην επαρχία Σιλχέτ του Μπανγκλαντές είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Σύμφωνα με τη Unicef, το 90% των εγκαταστάσεών της περιοχής έχουν πλημμυρίσει, ενώ αυξάνονται παράλληλα οι υδατογενείς ασθένειες.

  Η Unicef ζητεί επειγόντως 2,5 εκ. δολάρια για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση στο Μπανγκλαντές καθώς συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας για να της προσφέρει ταμπλέτες καθαρισμού νερού, ιατρικά εφόδια και δοχεία νερού.

  «Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένου 1,6 εκατομμυρίου παιδιών, είναι εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές και έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

  Σε κάποιες περιοχές ο στρατός της χώρας έριξε σακιά με βοήθεια από ελικόπτερα στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στις σκεπές των σπιτιών τους.

  Καταστροφή άνευ προηγουμένου βιώνουν οι κάτοικοι του Ασάμ

  Στο κρατίδιο Άσαμ, στη γειτονική Ινδία, έχουν αποκοπεί τρεις περιοχές στην κοιλάδα Μπαράκ λόγω των πλημμύρων, ενώ το νερό στην κεντρική πόλη της περιοχής, τη Σιλχάρ, φτάνει στο ύψος της μέσης των ανθρώπων.

  «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Άσαμ, Χιμάντα Μπίσουα Σάρμα.

  Ο ινδικός στρατός και μέλη πολιτοφυλακών έχουν κληθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και έχουν απεγκλωβίσει περίπου 1.000 ανθρώπους τις τελευταίες 72 ώρες, δήλωσε αξιωματούχος.

  Σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία, το κρατίδιο Άσαμ και το γειτονικό Μαγκαλάγια έχουν δεχθεί κατά 134% περισσότερες βροχοπτώσεις φέτος σε σχέση με τον μέσο όρο άλλων χρονιών για την ίδια περίοδο,

  Περίπου 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Άσαμ, με περίπου 330.000 να διαμένουν σε καταφύγια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ