O Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδιο 1,9 τρισ. δολαρίων για την οικονομία και την μάχη κατά του κορωνοϊού
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της την επόμενη εβδομάδα.
Εάν το σχέδιο αυτό περάσει από το Κογκρέσο, θα περιλαμβάνει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τα νοικοκυριά, με άμεσες πληρωμές 1.400 $ σε όλους τους Αμερικανούς. Η πρόταση περιλαμβάνει 415 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του ιού και 440 δισ. δολάρια ενίσχυσης για μικρές επιχειρήσεις.
«Μπροστά στο εύρος της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης την οποία αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν καθώς παρουσίασε χθες το σχέδιό του για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Για να προλάβει τις επικρίσεις που θα προκαλέσει το σχέδιο, το οποίο θα αυξήσει πολύ το χρέος και θα επιβαρύνει πολύ τα δημοσιονομικά, ο Μπάιντεν τόνισε πως «η απόδοση της επένδυσης» σημαίνει ότι η οικονομική ζημία «μακροπρόθεσμα» θα είναι περιορισμένη. «Τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος» του σχεδίου, επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την πανδημία και τον αντίκτυπό της στην οικονομία πιο αποτελεσματικά από ό,τι έκανε έως τώρα ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που παρουσίασε έχει σκοπό να κάνει πραγματικότητα τη δέσμευση, διαθέτοντας κεφάλαια για την αντίδραση στην υγειονομική κρίση και για να τονωθεί η οικονομία. «Δεν είναι δύσκολο να δούμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης και εν μέσω υγειονομικής κρίσης που είναι η χειρότερη εδώ και πολλές γενιές». Η διπλή κρίση «προκαλεί φοβερά ανθρώπινα δεινά μπροστά στα μάτια μας, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», επέμεινε. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση και πρέπει να το κάνουμε τώρα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν
Ακολουθεί ένα περίγραμμα του σχεδίου που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής, κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Εμβόλια, αντιμετώπιση της πανδημίας, σχολεία: 400 δισ. δολάρια:
Θα διατεθούν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και 50 δισ. για να αυξηθούν τα τεστ. Ποσό 30 δισ. δολαρίων θα διατεθεί για να διανεμηθούν μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες κ.ά.) και 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν σε αμερικανικές βιομηχανίες για να κατασκευάσουν εξοπλισμό.
Επίσης προβλέπεται δαπάνη 170 δισεκ. δολαρίων για το άνοιγμα των σχολείων, τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν κλειστά στις ΗΠΑ. Θα επιτρέψει τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την αγορά παραπετασμάτων προστασίας, τη βελτίωση του εξαερισμού, την αύξηση των δυνατοτήτων μεταφοράς, ούτως ώστε να μειωθούν οι μαθητές που θα μεταφέρει κάθε κίτρινο σχολικό λεωφορείο, κ.ο.κ..
Τέλος, ο Μπάιντεν θέλει να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε 100 ημέρες.
Στήριξη οικογενειών: 1 τρισεκατομμύριο δολάρια:
Νέες αποζημιώσεις προβλέπονται για τους δικαιούχους, ύψους 1.400 δολαρίων κατ’ άτομο, ενώ τα επιδόματα ανεργίας, που θα αυξηθούν ξανά σε 400 δολάρια την εβδομάδα, θα παραταθούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.
Προβλέπονται επίσης βοηθήματα για την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών ύδρευσης και ενέργειας, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 25 δισ. δολάρια. Οι εξώσεις θα ανασταλούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να αυξηθεί η επισιτιστική βοήθεια που χορηγείται στις φτωχότερες οικογένειες. Μέτρο που υποσχόταν προεκλογικά είναι και η αύξηση του κατώτερου μισθού, που επιδιώκει να υπερδιπλασιαστεί, στα 15 δολάρια την ώρα.
Ένα ειδικό ταμείο θα δημιουργηθεί το οποίο θα διαχειριστεί κεφάλαια 25 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί για παιδιά οικογενειών που πλήττονται από την πανδημία και με ποσό επιπλέον 15 δισ. δολαρίων θα στηριχθούν τα νηπιαγωγεία.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες των βετεράνων για περίθαλψη υγείας προβλέπεται δαπάνη 20 δισεκ. δολαρίων.
Στήριξη κοινοτήτων που πλήττονται: 440 δισ. δολάρια:
Για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, θα δαπανηθούν 50 δισ. δολάρια ώστε να τους προσφερθεί η ρευστότητα που χρειάζονται.
Τα κεφάλαια για τις πολιτείες, τις πόλεις και τις τοπικές κοινότητες είναι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και στους Δημοκρατικούς. Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να διατεθούν 350 δισ. δολάρια για να καταβάλλουν μισθούς στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εκπαιδευτικούς και άλλους.
Για να προσφερθεί βοήθεια στον τομέα των μεταφορών, που πλήττει βαριά η κρίση, προβλέπεται δαπάνη 20 δισ. δολαρίων. Ισόποση βοήθεια προβλέπεται να προσφερθεί σε κοινότητες Αμερινδιάνων.
Σχεδόν 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών εργαλείων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων όπως αυτές που έπληξαν πολλά υπουργεία και υπηρεσίες τον Δεκέμβριο.