Παρασκευή 19.08.2022
More

  Μπάιντεν -Η Ουάσινγκτον θα αντλεί 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματά της

  Εντολή Μπάιντεν σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου

  Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε εντολή για την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

  Η αποδέσμευση αυτή του μαύρου χρυσού αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους».

  Προθεσμία λίγων ωρών από τον Πούτιν στους Δυτικούς για τις πληρωμές του αερίου σε ρούβλια

  Διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες, υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού πρώτα επεξεργάστηκε το σχέδιο που του πρότειναν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η Gazprom.

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, για να μπορέσουν οι δυτικές χώρες να αγοράσουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.

  Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου από «μη φιλικές χώρες», εάν δεν πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου.

  «Οι υπάρχουσες συμβάσεις για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου θα σταματήσουν να ισχύουν σε περίπτωση άρνησης πληρωμής σε ρούβλια» ανέφερε ο Πούτιν. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν έτοιμοι να παραμελήσουν τα συμφέροντα των πολιτών τους, μόνο για να ικανοποιήσουν τον υπερατλαντικό άρχοντά τους» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για τη συμπόρευση των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ.

  Τους όρους του νέου σχεδίου για το φυσικό αέριο, επιβεβαίωσε και πηγή από τη Gazprom, σύμφωνα με το Russia Today. «Το σχέδιο που προτάθηκε (και τελικά υπεγράφη) απαιτεί το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσική τράπεζα από έναν ξένο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Η πληρωμή από τον αγοραστή στην Gazprom θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε ρούβλια».

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως χθες, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

  Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι είπε σήμερα πως, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, έλαβε διαβεβαιώσεις πως  οι υφιστάμενες συμβάσεις φυσικού αερίου παραμένουν σε ισχύ με την Ευρώπη, και  πως θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ ή δολάρια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ