Κυριακή 14.08.2022
More

  Μπουρλά: Η ταχύτερη εξάπλωση της Όμικρον μπορεί να φέρει καινούργιες μεταλλάξεις

  «Δεν νομίζω πως είναι καλά νέα», δήλωσε

  Ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά προειδοποίησε πως το στέλεχος Όμικρον φαίνεται μεν να είναι ηπιότερο από προηγούμενες παραλλαγές, αλλά ταυτόχρονα δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτερα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μεταλλάξεις στο μέλλον.

  «Δεν νομίζω πως είναι καλά νέα να έχουμε κάτι που διαδίδεται γρήγορα», δήλωσε ο Μπουρλά στην Wall Street Journal. «Η γρήγορη εξάπλωση σημαίνει ότι θα είναι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και μία άλλη μετάλλαξη ίσως έρθει. Δεν το θέλουμε αυτό».

  Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε χθες ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν πως ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο υψηλός με την Όμικρον. «Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε ο Τέντρος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

  Το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Νότιας Αφρικής, σημείωνε το περασμένο Σάββατο πως οι περισσότεροι ασθενείς που εισάγονταν στο νοσοκομείο της Πρετόρια με Covid, δεν χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου, σημειώνοντας πως πολλοί εξ αυτών εισάγονταν για άλλους λόγους και συμπτωματικά διαπιστωνόταν ότι έχουν και Covid.

  Ο Μπουρλά προειδοποιεί ότι είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα από το κύμα μολύνσεων στην Αφρική αυτή την στιγμή. Μόλις το 5% των Νοτιοαφρικανών είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και νεότεροι άνθρωποι έχουν συχνά ηπιότερα συμπτώματα. Ωστόσο, αναγνώρισε πως στατιστικά περισσότερα άτομα στη Νότια Αφρική ζουν με HIV, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρά περιστατικά Covid.

  Προβλέποντας ότι οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Όμικρον θα σκαρφαλώσουν από τις μερικές δεκάδες σε εκατομμύρια τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει πως θα υπάρχει βαθύτερη κατανόηση για την κλινική εικόνα που προκαλεί, πριν το τέλος της χρονιάς.

  Η Pfizer μπορεί να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύχει την Όμικρον ως τον Μάρτιο του 2022, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν απαιτείται μια τέτοια, ανανεωμένη δόση. Θα χρειαστούν ακόμα μερικές εβδομάδες για να εξακριβωθεί αν τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν επαρκή προστασία απέναντι στο νέο στέλεχος.

  Ο Μπουρλά εμφανίζεται βέβαιος πως το αντί-ιικό φάρμακο για την Covid σε μορφή χαπιού, Paxlovid, θα αντιμετωπίζει την Όμικρον και κάθε άλλο στέλεχος του ιού που έχει εμφανιστεί. Το χάπι αναστέλλει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να δημιουργήσει αντίγραφά του στον οργανισμό.

  Οι περισσότερες μεταλλάξεις έχουν σημειωθεί στην πρωτεΐνη ακίδα προς το παρόν, τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο ιός για να αγκιστρώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα εμβόλια και οι θεραπείες με αντισώματα που στοχεύουν την ακίδα ίσως χρειάζονται «αναβαθμίσεις» όταν σημειώνονται μεταλλάξεις σε αυτό το τμήμα του ιού, λέει ο Μπουρλά.

  Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο για τον ιό να μεταλλαχθεί με έναν τρόπο που να μπορεί να επιβιώσει χωρίς το ένζυμο που χτυπά το χάπι Paxlovid, εξηγεί. «Δεν είναι απίθανο. Είναι πολύ δύσκολο».

  Ο Μπουρλά δεν περιμένει φυσικά καμία εξάλειψη της Covid σύντομα, αλλά εκτιμά πως, καθώς όλο και περισσότεροι εμβολιάζονται και βγαίνουν καινούργιες, πιο ισχυρές θεραπείες, οι κοινωνίες θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τον ιό σαν την εποχική γρίπη. «Μόλις εμβολιάσουμε τους πολίτες, όταν αφαιρέσουμε την πολιτική από την εξίσωση – αυτό είναι το μικρό πρόβλημα», λέει, βέβαιος πως ουδέποτε ο εμβολιασμός θα φτάσει το 100%.

  «Για αυτόν τον λόγο θα χρειάζονται δυστυχώς θεραπείες. Αλλά μπορούμε να ζήσουμε φυσιολογικές ζωές. Φυσιολογική ζωή, εννοώντας πως θα μπορείτε να πάτε σε εστιατόρια και δεν θα χρειάζεται να φοράτε μάσκες και να ασφυκτιάτε κάθε μέρα». Ο Μπουρλά πιστεύει πως «περισσότερη κανονικότητα» θα επιστρέψει την επόμενη χρονιά – εκτός κι αν κάποιο στέλεχος τα αλλάξει όλα.

  «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό μονοπάτι ώστε στα μέσα της επόμενης χρονιάς να έχουμε ελέγξει την κατάσταση».

   

  Με πληροφορίες από Wall Street Journal

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ