Σημειώνεται πως κανένας από τους νεκρούς δεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό
Ανησυχία προκαλεί στην ιατρική κοινότητα της Ινδίας ο «μυστηριώδης πυρετός» που σκοτώνει κυρίως παιδιά. Τουλάχιστον 50 άτομα, κυρίως παιδιά, έχουν πεθάνει από τον πυρετό αυτό και αρκετές εκατοντάδες έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο σε έξι περιοχές στο ανατολικό τμήμα του κρατιδίου, αναφέρει το BBC.
Σημειώνεται πως κανένας από τους νεκρούς δεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Οι θάνατοι σε περιοχές του βόρειου ινδικού κρατιδίου Ούτεραν Πραντές έχει προκαλέσει πανικό στους κατοίκους.
Οι γιατροί σε μερικές από τις πληγείσες περιοχές – Άγκρα, Μαθούρα, Μαϊνπούρι, Ετάχ, Κασγκάντζ και Φιροζαμπάντ – πιστεύουν ότι ο δάγκειος πυρετός, μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από κουνούπια, θα μπορούσε να είναι η κύρια αιτία των θανάτων.
Λένε ότι πολλοί από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, στοιχείο που χαρακτηρίζει μια σοβαρή μορφή δάγκειου πυρετού. «Οι ασθενείς στα νοσοκομεία, ιδίως τα παιδιά, πεθαίνουν πολύ γρήγορα», λέει η Δρ Νέτα Κουλσρέσθα , ανώτερη αξιωματούχος υγείας της περιφέρειας Φιροζαμπάντ, όπου 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, πέθαναν την τελευταία εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από θηλυκά κουνούπια, είναι κυρίως τροπική ασθένεια και κυκλοφορεί στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν ήπιο ή και υψηλό πυρετό, πόνο πίσω από τα μάτια, στους μυς και στις αρθρώσεις αλλά και εμφάνιση εξανθημάτων. Οι ασθενείς – και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά – που θα υποστούν και μια ενδεχόμενη δεύτερη μόλυνση από κάποιον από τους τέσσερις διαφορετικούς ορότυπους του δάγκειου ιού έχουν υψηλότερη πιθανότητα για να νοσήσουν με δάγκειο αιμορραγικό πυρετό.
Τα κλινικά συμπτώματα του δάγκειου αιμορραγικού πυρετού είναι ο υψηλός πυρετός που συχνά συνδυάζεται με διόγκωση στο συκώτι και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις με προβλήματα στο κυκλοφορικό. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε μια θνησιμότητα στον άνθρωπο που αγγίζει το 20%.
«Ο συνδυασμός του αντίκτυπου των επιδημιών Covid-19 και δάγκειου πυρετού μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν», προειδοποιεί από πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν μια επιδημία δάγκειου πυρετού ευθύνεται από μόνη της για τους θανάτους που σχετίζονται με υψηλό πυρετό στην επαρχία Ούταρ Πραντές.
Οι επιστήμονες επικεντρώνουν την έρευνά τους σε αναλύσεις γονιδιώματος προκειμένου να λύσουν τον γρίφο: αν η τελευταία έξαρση του «μυστηριώδους πυρετού» στην Ινδία προκαλείται μόνο από τον δάγκειο πυρετό ή από μια σειρά άλλων ασθενειών.