Παρασκευή 15.10.2021
More

  ΣΥΡΙΖΑ: Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Καμία θέση κενή στα ΑΕΙ

  Ανακοίνωση της Θεματικής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα εισαγωγής στα Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα

  Κριτική στην κυβέρνηση και τις επιλογές του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε το νέο σύστημα εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση:

  «Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα ολοκληρώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο μια δύσκολη χρονιά για χιλιάδες νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Η πολιτική και οι συνειδητές επιλογές Μητσοτάκη-Κεραμέως ισοπέδωσαν τα όνειρα και τις προσδοκίες 40.000 μαθητριών και μαθητών που μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αποφάσισαν να θεσπίσουν φέτος εν μέσω πανδημίας.

  Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποκάλυψε περίτρανα τους στόχους του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ για τη μείωση των αριθμού των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, τη δραστική μείωση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση και την υπονόμευση και κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου, υπέρ των ιδιωτικών που θα ανθίσουν. Το προεκλογικό τους αφήγημα περί δήθεν «αριστείας» αποδείχθηκε με την ανάληψη της εξουσίας μια πολιτική απάτη, γεγονός που φαίνεται περίτρανα με τις επιλογές τους για την δημόσια εκπαίδευση μέχρι και σήμερα.

  Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενεργεί ως μεσάζων των ιδιωτικών κολεγίων και απροκάλυπτα υπέρ των αποκλεισμών και των διακρίσεων εμπαίζοντας το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας,  χωρίς ίχνος σεβασμού στις θυσίες των μαθητών και των οικογενειών τους. Θριαμβολογεί μάλιστα για τον «απεγκλωβισμό των νέων από τα πανεπιστήμια»!, προδικάζοντας  περιφρονητικά μια ανεπιτυχή πανεπιστημιακή διαδρομή χιλιάδων νέων.

  Η ΕΒΕ είναι μια πολιτική επινόηση τεχνολογίας μετρήσεων, καταγραφών και υπολογισμών της επίδοσης των υποψήφιων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό να νομιμοποιήσει τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού φοιτητών/τριών. Αυτό θα έχει ως προέκταση αφενός με να καταργηθούν αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα, όπως έχει επανειλημμένα δηλωθεί για 37 τμήματα. Αφετέρου να πριμοδοτηθούν εκ νέου (μετά την αναγνώριση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών) ιδιωτικές πρωτοβουλίες επιχειρηματικών κύκλων, ώστε να ανοίξουν επιχειρήσεις εκπαιδευτικών υπηρεσιών  αλιεύοντας πελάτες από μεγάλο πλήθος αποκλεισθέντων, λόγω ΕΒΕ, νέων από το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποκτά σάρκα και οστά και η παιδεία από δημόσιο αγαθό και δικαίωμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα και προνόμιο με υπογραφή Κυρ. Μητσοτάκη. Τα θύματα στην περίπτωση αυτή είναι, κατά τεκμήριο, μαθητές/τριες από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Και έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν έχουν τις υλικές προϋποθέσεις ώστε να προστρέξουν σε ιδιωτικές δομές εκπαιδευτηρίων.

  Ας συγχαρούμε και τους λίγους και εκλεκτούς που με όχημα το γεμάτο πορτοφόλι δε θα εγκλωβιστούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά λόγω «αυξημένων προσόντων» και «αποδεδειγμένης ικανότητας» που μπορεί να ισοδυναμούν και με 75.000$ δίδακτρα, θα απελευθερωθούν στα ακριβοπληρωμένα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα,  όπως μας επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, ασήμαντη λεπτομέρεια για τους έχοντες αλλά μια σκληρή και άδικη πραγματικότητα για τους μη έχοντες.

  Ας αναλογιστούν οι κάθε είδους οπαδοί της ιδιότυπης αυτής «αριστείας»  που στερεί από τους νέους και νέες την ευκαιρία να μορφωθούν, και τις συνέπειες για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την πόλη μας. Φέτος, στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μας θα μείνουν κενές περίπου 500 θέσεις φοιτητών/τριών λόγω της θεσμοθέτησης της ΕΒΕ. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε φοιτητές/τριες τεσσάρων, τουλάχιστον, Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας.  Η απώλεια αυτή προστίθεται  στις αποφάσεις του Υπουργείου για σημαντικά μειωμένο αριθμό εισακτέων και ορισμό συντελεστή ΕΒΕ και συνιστά ολοφάνερη συρρίκνωση και αποδυνάμωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση προκαλεί ο Δήμος Ιωαννιτών, δηλώνοντας υποστηρικτής της εκδήλωσης που διοργανώνει ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέα στα Γιάννενα, την ώρα που οι κυβερνητικές επιλογές επιφύλασσαν τον ισχνό αριθμό των 17 εισακτέων για το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.

  Η πρωτοφανής αδικία σε βάρος της νεολαίας, των μορφωτικών δικαιωμάτων τους, σε βάρος των οικογενειών των μαθητών και η απαξίωση των Πανεπιστημίων πρέπει να ανατραπεί. Το λυπηρό βέβαια είναι ότι παρά την κοινωνική κατακραυγή ο Κυρ. Μητσοτάκης, σταθερά ανάλγητος, δεν προχώρησε στην άρση αυτής της αδικίας.

  Κοινή απαίτηση όλων μας: Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τώρα. Ουδεμία θέση κενή στα ΑΕΙ.

  Στη κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει την ευθύνη να συμβάλλει αποφασιστικά και μαχητικά στην ακύρωση των αποτελεσμάτων της ΕΒΕ, τόσο στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων όσο και στο θεσμικό πεδίο του κοινοβουλίου.

  Εάν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση, δεσμευόμαστε ότι η επιλογή του Μητσοτάκη-Κεραμέως που στέρησε το όνειρο και το δικαίωμα από χιλιάδες μαθητές για δωρεάν και δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, θα καταργηθεί από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και θα δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάσουν όλες και όλοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ