Δευτέρα 03.08.2020
More

  Νέα δεδομένα για τα παιδιά και τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

  Νέα μελέτη για τα παιδιά και τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, αποκαλύπτει το Pediatrics, το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑD).  

  Σύμφωνα με το iatropedia.gr, το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα παιδιά δεν «οδηγούν» την πανδημία, αναφέρει ο ένας εκ των δύο συγγραφέων, ο William V. Raszka, Jr., MD, ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Κολέγιο Ιατρικής Larner του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.

  Η συνεισφορά του κλεισίματος των σχολείων είναι μικρή στον περιορισμό της πανδημίας, κατέληξαν οι επιστήμονες. Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά, δήλωσε ο Δρ Raszka. Μετά από έξι μήνες, έχουμε πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά όχι μόνο είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν, αλλά και να μεταδώσουν τη νόσο.

  Με τη χρήση ειδικών μαθηματικών μοντέλων, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα παιδιά δεν είναι καθοριστικοί φορείς της νόσου. Τα μοντέλα αυτά δείχνουν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η ευρεία χρήση υφασμάτινων μασκών σε ολόκληρη την κοινότητα είναι πολύ καλύτερες στρατηγικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας.

  Υπεύθυνος για την άνοδο της καμπύλης της πανδημίας είναι ο συγχρωτισμός των ενηλίκων και η μη τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, αναφέρει ο ειδικός. Στη μελέτη συμμετείχε και ο Benjamin Lee, M.D, επίσης, ειδικός στις παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες στο Κολέγιο Ιατρικής Larner του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.

  Μελέτες για τα σχολεία πριν και μετά το lockdown

  Τα παιδιά μεταδίδουν σπάνια την COVID-19 μεταξύ τους, ή σε ενήλικες. Έτσι, πολλά σχολεία -υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούν τις κατάλληλες οδηγίες φυσικής απόστασης και λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά μετάδοσης στην κοινότητά τους- μπορούν και πρέπει να ανοίξουν ξανά το φθινόπωρο, προτείνει η μελέτη.   Το γεγονός ότι τα σχολεία άνοιξαν ξανά σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην Ιαπωνία χωρίς να παρατηρηθεί αύξηση της μετάδοσης στην κοινότητα αποδεικνύει την αξιοπιστία της μεθόδου και των μαθηματικών μοντέλων, συμπεραίνουν οι συγγραφείς.

  «Το άνοιγμα των σχολείων με ασφαλή τρόπο αυτό το φθινόπωρο είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να ελαχιστοποιήσουμε το δυνητικά σοβαρό κοινωνικό, αναπτυξιακό και υγειονομικό κόστος που τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να υφίστανται μέχρι να αναπτυχθεί και να διανεμηθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, ή εάν δεν επιτευχθεί αυτό, έως ότου φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης», τονίζουν στο άρθρο τους οι ερευνητές.

  Αναφέρουν, επίσης, ότι βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του περιοδικού, με τίτλο «Η COVID-19 στα παιδιά και η δυναμική της λοίμωξης στις οικογένειες» και σε τέσσερις άλλες πρόσφατες μελέτες που εξετάζουν τη μετάδοση της Covid-19 από και μεταξύ των παιδιών.

  Οι πέντε μελέτες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα

  H πρώτη έρευνα εξέτασε τα νοικοκυριά 39 παιδιών από την Ελβετία, που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Η ανίχνευση των επαφών τους ανέδειξε ότι μόνο σε τρεις περιπτώσεις (8%) το παιδί μετέδωσε την νόσο στο περιβάλλον του και μάλιστα όταν ήταν στην αρχή της νόσου και δεν είχε αναπτύξει συμπτώματα. Η έρευνα διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

  Σε άλλη μελέτη από τη Γαλλία, ένα αγόρι που είχε προσβληθεί από τη νόσο COVID-19, ήρθε σε επαφή με πάνω από 80 συμμαθητές του, σε τρία σχολεία. Εντούτοις, κανένα από τα παιδιά δεν την κόλλησε. Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι η μετάδοση άλλων αναπνευστικών ασθενειών στα σχολεία, π.χ. της γρίπης, ήταν πολύ πιο συχνή.

  Σε μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα, η ιχνηλάτηση έδειξε ότι, από τα 68 παιδιά με COVID-19 που εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Γυναικών και Παιδιών του Qingdao, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020, το 96% μολύνθηκαν από επαφή με ενήλικες εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, που είχαν προσβληθεί προηγουμένως.

  Σε άλλη μελέτη στην Κίνα, 9 στα 10 παιδιά που εισήχθησαν σε αρκετά επαρχιακά νοσοκομεία εκτός του Wuhan κόλλησαν κορωνοϊό από έναν ενήλικα. Υπήρξε μόνο μία πιθανή μετάδοση από παιδί σε παιδί, με βάση τον χρόνο έναρξης της νόσου.

  Μελέτη στη Νέα Νότια Ουαλία, απέδειξε ότι 9 μολυσμένοι μαθητές και 9 άτομα από το προσωπικό σε 15 σχολεία, οι οποίοι εξέθεσαν συνολικά 735 μαθητές και 128 υπαλλήλους στην COVID-19, μετέδωσαν τη νόσο σε μόλις δύο ανθρώπους, εκ των οποίων η μία ήταν από ενήλικα σε παιδί.

  Οι συγγραφείς της μελέτης του Pediatrics, πάντως, καταλήγουν ότι τα αυξανόμενα κρούσματα μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σε 883 εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών του Τέξας, όπου έχουν καταγραφεί 894 περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ μελών του προσωπικού και 441 μεταξύ παιδιών, μπορεί να έχουν παρερμηνευθεί:

  «Υπάρχει ευρεία μετάδοση της COVID-19 στο Τέξας σήμερα, με πολλούς ενήλικες να συγχρωτίζονται χωρίς να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση ή να φορούν μάσκες. Ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη τη δυναμική της επιδημίας, είναι απίθανο τα βρέφη και τα παιδιά που βρίσκονται στην παιδική μέριμνα να οδηγούν στην αύξηση. Με βάση τα στοιχεία, είναι πιο πιθανό οι ενήλικες να μεταδίδουν τη μόλυνση στα παιδιά, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων», τόνισαν.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Μητροπολίτης Μάξιμος- Προσέλευση στις εκκλησίες με προσοχή και ευθύνη

  Για την εφαρμογή των νέων μέτρων και τη χρήση μάσκας στους χώρους λατρείας μίλησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

  Θετικό κρούσμα στα Γιάννενα- Το πρώτο μετά από καιρό

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας από τα Ιωάννινα που βρέθηκε θετική στον κορωνοιό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 1-2 Αυγούστου.

  Τι αλλάζει για μάσκες, γάμους, νοσοκομεία και ΜΜΜ- Nέα μέτρα λόγω αύξησης κρουσμάτων

  Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έφερε και νέα μέτρα, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.  

  16.353 επιχειρήσεις έκαναν χρήση των μέτρων

  Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο έκανε χρήση των δυνατοτήτων που πρόσφερε το ελληνικό κράτος.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.