Σάββατο 15.05.2021
More

  Νέα έρευνα: Απόλυτα αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer απέναντι στις μεταλλάξεις κορωνοϊού

  Ελπιδοφόρα ευρήματα νέας βρετανικής μελέτης

  Σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη των μεταλλάξεων κορωνοϊού που δημιουργούν ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς τους, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της Pfizer θωρακίζει ενάντια στις μεταλλάξεις όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

  Το συγκεκριμένο πόρισμα έχει ιδιαίτερη σημασία ενόσω η επιστημονική κοινότητα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να διαπιστώσει την επίδραση των παραλλαγών του ιού στα εμβόλια.

  Όσοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων, ικανά να προστατεύσουν τόσο από τη βρετανική όσο και από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

  Η ανοσία που επιτεύχθηκε φάνηκε ικανή να προστατεύει για διάστημα μηνών τους εμβολιασθέντες απέναντι στον ιό.

  Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αντισώματα που παρήχθηαν από το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν ιούς που φέρουν μερικές από τις μεταλλάξεις, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό από τον επιθυμητό.

  Δεν εξετάστηκαν, όμως τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων.

  Στην έρευνα που διενεργήθηκε ο Ουίλιαμ Τζέιμς, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφρόρδης και ομάδα συναδέλφων του συνέλεξαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από κορωνοϊό και από υγειονομικούς που έλαβαν είτε την πρώτη είτε και τις δύο δόσεις της  Pfizer.

  Στη συνέχεια, απομονώθηκαν οι μεταλλάξεις Βρετανίας και Νότιας Αφρικής και μια άλη παραλλαγή όμοια με τις δύο, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο.

  Το τελικό συμπέρασμα βγήκε από την αντίδραση αντισωμάτων και των Τ-λεμφοκυττάρων απέναντι στις παραλλαγές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ