Κυριακή 07.06.2020
More

  Νέα έρευνα εντόπισε πως οι παγκολίνοι φέρουν ιούς που συνδέονται με τον Covid-19

  Οι παγκολίνοι που εισάγονται λαθραία στην Κίνα, επιβεβαιώνετα, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων, ότι περιέχουν ιούς που σχετίζονται στενά με αυτόν που σαρώνει όλο τον κόσμο τώρα.  

  Η πώληση των παγκολίνων στις αγορές άγριων ζώων πρέπει να απαγορευθεί αυστηρά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μελλοντικών εστιών, λέει η διεθνής ομάδα, όπως μεταδίδει το BBC.

  Σε μια νέα ερευνητική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γενετικά τους δεδομένα υποδεικνύουν ότι «η διαχείριση αυτών των ζώων απαιτεί μεγάλη προσοχή και ότι η πώλησή τους σε αγορές πρέπει να απαγορευθεί αυστηρά».

  Η περαιτέρω παρακολούθηση των παγκολίνων στην άγρια φύση στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία είναι απαραίτητη για να κατανοηθεί ο ρόλος τους στην εμφάνιση κορονοϊών και ο κίνδυνος μελλοντικής μετάδοσης στους ανθρώπους, προσθέτουν.

  Οι παγκολίνοι είναι απειλούμενο είδος καθώς οι φολίδες των ζώων είναι σε μεγάλη ζήτηση στην Ασία για χρήση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ το κρέας τους θεωρείται μια λιχουδιά από μερικούς.

  Τι αναφέρει η περίληψη της επιστημονικής δημοσίευσης   Η συνεχιζόμενη έξαρση της ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα και πέρα από αυτήν, συνδέεται με ένα νέο κορωνοϊό, τον SARS-CoV-2. Αυτή η επιδημία έχει συνδεθεί με μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν της Κίνας, όπου η πώληση άγριων ζώων μπορεί να είναι η πηγή της ζωονοτικής μόλυνσης.

  Αν και οι νυχτερίδες είναι πιθανόν οι φορείς για το SARS-CoV-2, η ταυτότητα οποιουδήποτε ενδιάμεσου ξενιστή που θα διευκόλυνε τη μεταφορά στον άνθρωπο είναι άγνωστη. Εδώ αναφέρουμε την ταυτοποίηση των κορωνοϊών που σχετίζονται με το SARS-CoV-2 στους παγκολίνους της Μαλαισίας (Manis javanica) που κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου στη νότια Κίνα.

  Ο μεταγονιδιωματικός προσδιορισμός της αλληλουχίας εντόπισε κορωνοϊούς που σχετίζονται με τους παγκολίνους οι οποίοι ανήκουν σε δύο υποομάδες των κορωνοϊών που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένου ενός που εμφανίζει ισχυρή ομοιότητα με τον SARS-CoV-2 στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα.

  Η ανακάλυψη πολλαπλών κορωνοϊών σε παγκολίνους και η ομοιότητά τους με τον SARS-CoV-2, υποδηλώνει ότι τα ζώα αυτά, θα πρέπει να θεωρούνται πιθανός ξενιστής στην εμφάνιση νέων κορωνοϊών και θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις αγορές για την πρόληψη της ζωονοτικής μετάδοσης.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ένα βήμα πιο κοντά το έργο επέκτασης του Βιολογικού

  Ένα βήμα πιο κοντά στις υπογραφές και την έναρξη της υλοποίησης του έργου επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού των Ιωαννίνων βρίσκεται η ΔΕΥΑΙ.

  Διαγωνισμός φωτογραφίας από μαθητές για την πόλη

  Διαγωνισμό φωτογραφίας για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάστηκε χτες.

  Θετικά σημάδια από την αυστηροποίηση για τα ΠΟΠ προϊόντα

  Τα πρώτα αποτελέσματα του νόμου για τις ελληνοποιήσεις και για τους παραβάτες στην παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, άρχισαν ήδη να φαίνονται στην Ήπειρο.

  Αντίθετος στα αιολικά Ανηλίου και Περιστερίου

  Την αντίθεσή του για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή του Ανηλίου μέχρι τον Ασπροπόταμο Τρικάλων και μέχρι τα Γρεβενά και αντίστοιχα στην κορυφογραμμή του Περιστερίου, εξέφρασε ο Αλ. Καχριμάνης

  Ένα Κλειστό 4.000 θέσεων «μετακομίζει» στα Γιάννενα

  Το κλειστό της ξιφασκίας χωρητικότητας 4000 θεατών, που μπορεί ωστόσο να αξιοποιηθεί και με διαφορετικό τρόπο, θα είναι τελικά αυτό που θα «μετακομίσει» από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού στα Ιωάννινα, όπως συμφώνησαν ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.