Πέμπτη 02.02.2023
More

  Νέα Υόρκη: Παρ’ ολίγον σύγκρουση αεροσκαφών πριν από την απογείωση

  Ένα αεροσκάφος βρέθηκε μόλις 300 μέτρα από άλλο που διέσχιζε κάθετα τον διάδρομο 

  Μοιραία κατάληξη παρά λίγο να είχε περιστατικό στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, όταν δύο επιβατικά αεροσκάφη γεμάτα επιβάτες βρέθηκαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο κατά τη φάση της απογείωσης.

  Το περιστατικό, που διερευνά η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), συνέβη την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο JFK.

  Ενεπλάκησαν ένα Boeing 777 της American Airlines που κατευθυνόταν στη Βρετανία και ένα Boeing 737 της Delta Airlines που κατευθυνόταν στη Δομινικάνη Δημοκρατία. Το 777 είχε 137 επιβάτες και 14 άτομα πλήρωμα και το 737 είχε 145 επιβάτες και 6 άτομα πλήρωμα.

  Ένα από τα δύο, αυτό της Delta, βρισκόταν στον διάδρομο και ήταν έτοιμο να απογειωθεί όταν το άλλο ήταν έτοιμο να διασχίσει κάθετα τον ίδιο διάδρομο.

  Η σύγκρουση αποφεύχθηκε όταν είδε τα δύο αεροσκάφη ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, αναφέρει το BBC. Αμέσως ζήτησε από το αεροσκάφος Delta, που ήταν έτοιμο για απογείωση, να ακινητοποιηθεί.

  Οι επιβάτες αργότερα ανέφεραν ότι το αεροσκάφος σταμάτησε απότομα, δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει μηχανικό πρόβλημα. Ωστόσο πολύ αργότερα αντιλήφθηκαν ότι παρά λίγο θα συγκρούονταν με άλλο αεροσκάφος.

  Η FAA αναφέρει ότι τα αεροσκάφη βρέθηκαν σε απόσταση 300 μέτρων το ένα από το άλλο.

  Η χειρότερη τραγωδία με σύγκρουση αεροσκαφών στον διάδρομο συνέβη το 1977 στην Τενερίφη όταν σκοτώθηκαν 583 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 61 σε αεροσκάφη της Pan Am και της KLM.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ