Πέμπτη 18.04.2024
More

  Νέο στέλεχος κορωνοϊού ανησυχεί το ECDC – Πιθανό κύμα πανδημίας τον χειμώνα

  Η αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

  Συναγερμός έχει σημάνει στο ECDC, καθώς εντοπίστηκε νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρόν του κορωνοϊού.

  Το εν λόγω στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πέντε χώρες της ΕΕ ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και αναμένεται μάλιστα να κυριαρχήσει από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

  «Τα μοντέλα πρόβλεψες του ECDC προβλέπουν ότι το BQ1 και η υπο-παραλλαγή του BQ1.1 θα γίνουν τα κυρίαρχα στελέχη SARS-CoV2 στην ΕΕ/ΕΟΧ από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022», αναφέρει συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι πιθανότατα αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες ως και μήνες.

  Σύμφωνα με το ECDC, σύμφωνα με περιορισμένα δεδομένα που είναι διαθέσιμα επί το παρόντος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου σε σύγκριση με τις υπάρχουσες παραλλαγές της Όμικρον που κυκλοφορούν ήδη.

  Η Άντρεα Αμμόν, διευθύντρια του ECDC, κάλεσε τις χώρες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν να παρακολουθούν «τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19, ιδίως σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται οι σκληροί δείκτες, όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές και η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας και οι θάνατοι».

  Όπως ενημερώνει το ECDC, οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ με τα υψηλότερα αναφερόμενα ποσοστά για δείγματα που συλλέχθηκαν την εβδομάδα 40 είναι η Γαλλία (19%), το Βέλγιο (9%), η Ιρλανδία (7%), η Ολλανδία (6%) και η Ιταλία (5%). Τα σημερινά ποσοστά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε η παραλλαγή να έχει ήδη επηρεάσει αισθητά την επιδημιολογική κατάσταση σε αυτές τις χώρες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ