Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ο κορωνοϊός ίσως διπλασιάσει τα ποσοστά πείνας παγκοσμίως

    Να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά και το εμπόριο ελεύθερο για να αποτραπεί ενδεχόμενη επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, παγκοσμίως. 

    Οι προμήθειες τροφίμων σε όλο τον κόσμο θα «διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό» από τον κορωνοϊό, με τα ποσοστά της παγκόσμιας πείνας ενδεχομένως να διπλασιάζονται, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις, προειδοποιούν κάποιοι από τους ηγέτες παγκόσμιων κολοσσών τροφίμων.

    Αρκετές εταιρείες, από κοινού με διεθνή σωματεία αγροτών και κτηνοτρόφων, τον ΟΗΕ, ακαδημαϊκούς και πλήθος κοινωνικών οργανώσεων, υπογράφουν επιστολή, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να αφήσουν τα σύνορα ανοιχτά για το εμπόριο και να επενδύσουν σε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, προκειμένου να στηρίξουν τους ευάλωτους των κοινωνιών.

    Καλούν τις κυβερνήσεις να «αναλάβουν επείγουσα και συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν την πανδημία κορωνοϊού να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση». Όπως εξηγούν, «κλειδί» προς αυτόν το στόχο αποτελεί το ανοιχτό εμπόριο, η προστασία των αγροτών στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες καθώς και η επένδυση στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

    Η επείγουσα αυτή προειδοποίηση από τους ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων έρχεται καθώς πολλές χώρες αρχίζουν την επιβολή περιορισμών σε συγκεκριμένα προϊόντα. Οι περιορισμοί στην μετακίνηση των ανθρώπων, εξαιτίας των lockdown, επίσης απειλεί να προκαλέσει ελλείψεις εργατικού δυναμικού, σε μία ευαίσθητη όσο και κρίσιμη συγκυρία για πολλές καλλιέργειες.

    «Ο κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα προμηθειών τροφίμων τους επόμενους μήνες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ιδίως για τις χαμηλών εισοδημάτων, εισαγωγέων χωρών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

    Όπως επισημαίνεται ακόμα, τα λιμάνια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι μεγάλες εξαγωγείς χώρες «να καταστήσουν σαφές πως θα συνεχίσουν να προμηθεύουν απρόσκοπτα τις διεθνείς αγορές και τους καταναλωτές».

    Όσο οι άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία ή τη μείωση των εισοδημάτων τους, λόγω προσβολής από τον ιό ή των lockdown, τόσο πιθανότερο είναι να αυξηθούν τα επίπεδα παγκόσμιας πείνας. «Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα σε ημερήσια βάση και ήδη υπολογίζεται περί τα 800 εκατομμύρια παγκοσμίως, ίσως διπλασιαστεί τους προσεχείς μήνες, με τεράστιο κίνδυνο αύξησης του υποσιτισμού και του παιδικού νανισμού» προειδοποιούν.

    Στοχευμένα επισιτιστικά προγράμματα από τις κυβερνήσεις, κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των οργανώσεων, μέτρα – «δίχτυ» ασφαλείας όπως διευκολύνσεις τραπεζών προς τους μικρούς παραγωγούς και ευνοϊκά δάνεια προς τους ευπαθείς εργοδότες, προστασία των οικονομικών μεταναστών, ανακούφιση χρεών των αδύναμων κρατών και διασφάλιση της ρευστότητας, στήριξη των τοπικών δικτύων προμήθειας τροφίμων και επένδυση σε νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια των πλουσιότερων εθνών, μεταξύ όσων προτείνουν οι ηγέτες στην επιστολή τους.

    «Η παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων είναι σήμερα ευάλωτη, λόγω των χρόνων υπο-επενδύσεων, της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της ανορθολογικής κατανομής των άνω των 700 δισ.δολαρίων από τα ετήσια μέτρα στήριξης. Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, ωστόσο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να επανακάμψουμε με ένα καλύτερο και σταθερότερο τρόπο» διαμηνύουν οι υπογράφοντες.

    «Το να αποκαταστήσουμε το σύστημα παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων είναι κομβικό για μία ανθεκτική επαναφορά σε όλο τον κόσμο, με τη δημιουργία προοπτικών για εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, λιγότερη πείνα, μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια και καλύτερη διαχείριση των βασικών φυσικών πόρων: της γης, του νερού, των δασών και των ωκεανών» καταλήγει η επιστολή.

     

     

    Με πληροφορίες από Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ