Σάββατο 20.04.2024
More

    Οι προτάσεις της παράταξης Λ. Νάτση στην Οικονομική Επιτροπή

    Τις προτάσεις της στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών κατέθεσε η παράταξη του Λάζαρου Νάτση «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή».

    Ανακοίνωση με θέμα «Προτάσεις για την ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της σε επίπεδο Δήμου Ιωαννιτών», εξέδωσε η παράταξη του Λάζαρου Νάτση, όπου αναφέρει τα εξής:

    «Στην κυβερνητική γραμμή “βλέποντας και κάνοντας” μένει η δημοτική αρχή που παρέμεινε εγκλωβισμένη στην υλοποίηση των όσων προβλέπουν οι ΠΝΠ με αποτέλεσμα εργαζόμενοι, άνεργοι και επιχειρήσεις να μην βλέπουν ουσιαστικά μέτρα ΤΩΡΑ, αλλά εν ευθέτω χρόνω.

    Η δημοτική αρχή χωλεναι τους καλούς καιρούς, πόσο μάλλον εν καιρώ πανδημίας. Η παράταξή μας, ως όφειλε, κατέθεσε τις προτάσεις της και ας μην συμμετέχει επίσημα στην Οικονομική Επιτροπή και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πιέζοντας συνεχώς για ανάληψη πρωτοβουλιών από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση.

    Ακολουθούν οι προτάσεις μας όπως κατατέθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωάννινα, 8 Απριλίου 2020:

    Προς: Πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής

    Κοιν.: Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Μωυσή Ελισάφ

    Με σκοπό να είμαστε ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί για τις ανάγκες δημοτών και εργαζομένων του Δήμου μας, θα προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε ήδη διακηρυγμένες δράσεις που είτε προβλέπονται από τις ΠΝΠ είτε έχουν δρομολογηθεί από το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. Προτείνουμε να συζητηθούν τα παρακάτω αναφερόμενα σημεία στην συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών.

    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

    1. Μέσα Ατομικής Προστασίας σε αφθονία άμεσα σε όλο το προσωπικό των Δήμων και εφαρμογή του Ιατρού Εργασίας σε πραγματική βάση. Ολόσωμη Φόρμα μιας χρήσης για ειδικές υπηρεσίες όπως καθαριότητα, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό.
    2. Άμεση Κεντρική προμήθεια για όλους τους Δήμους από Υπουργείο, για να αντιμετωπισθεί η έλλειψη και τα προβλήματα εύρεσης των παραπάνω απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού.
    3. Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία). Να μην υπάρχουν πάνω από 1 εργαζόμενο, ανά 10 τμ., όπως προβλέπεται στη νέα ΠΝΠ.
    4. Η πρόσθετη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας, οδοκαθαρισμού και των υπηρεσιών απολύμανσης.
    5. Το έκτακτο δώρο Πάσχα να δοθεί και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που εντάσσονται στις κατηγορίες βαρέων εργασιών, σε όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κρίσης και να υπάρξει καταβολή έκτακτου επιδόματος, λόγω της επικινδυνότητας του έργου που επιτελούν, εξαιτίας της πανδημίας.
    6. Κάλυψη οικογενειακών αναγκών του προσωπικού πρώτης γραμμής (Υγειονομικό, Καθαριότητα, Κοινωνικές Υπηρεσίες, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνικά Παντοπωλεία και πρόγραμμα στέγασης εκτός οικίας επιμολυσμένων σε κτιριακές δομές όπως ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν.
    7. Οικονομική κάλυψη του προσωπικού ΙΔΟΧ που αμείβεται με αντίτιμο (Πνευματικό Κέντρο) και των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου.
    8. Κινητές μονάδες υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων του Δήμου που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ).

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ/ΟΚΑΠΑΠΑ/ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ

    Καταδεικνύεται ακόμα μια φορά και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση η ανάγκη για μια ενιαία κοινωνική πολιτική στον Δήμο, όπου θα λειτουργούν συνεργατικά και όχι αλληλεπικαλυπτόμενα και προκαλώντας σύγχυση στον πολίτη, η Δ/ση Κοινωνικής προστασίας και ο ΟΚΠΑΠΑ. Μια κοινωνική πολιτική, ένα ενιαίο δίχτυ προστασίας του πολίτη, η οποία, εφόσον έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και όχι μόνο, να έρχεται ως εισήγηση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και να ψηφίζεται από το ΔΣ. Στην παρούσα λοιπόν φάση προτείνουμε:

    1. Άμεσο σχεδιασμό πρωτοκόλλων εργασίας για τις υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα περιοριστικά μέτρα, ποιος και πώς εκτελεί την εκάστοτε υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
    2. Άμεση γενναία ενίσχυση των ΜΑΠ ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους όπου απαιτείται η φυσική επαφή τους με συμπολίτες καθώς επίσης και προμήθειας τουλάχιστον δυο ειδικών στολών, σε περίπτωση που ενδεχομένως απαιτηθεί η φυσική παρουσία υπαλλήλων για έκτακτες ειδικές ανάγκες εξυπηρέτησης πολιτών και υπηρεσιών.
    3. Ετοιμασία των υπηρεσιών σε περίπτωση που κληθούν να εξυπηρετήσουν άμεσα και πρόσφυγες, σύμφωνα με όσα θα δικαιούνται από την κείμενη νομοθεσία.
    4. Άμεση πρόσληψη προσωπικού φύλαξης για το Υπνωτήριο Αστέγων οι οποίοι θα συμβάλλουν στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων περιορισμού.
    5. Αγορά από το Κοινωνικό παντοπωλείο νωπών προϊόντων κρέατος ενισχύοντας την τοπική κτηνοτροφία. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και να συνοδεύει τα Πασχαλινά δέματα του Κοινωνικού παντοπωλείου, σύμφωνα και με την πρόταση την οποία έχουμε ήδη καταθέσει στην Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ.
    6. Ενίσχυση με οχήματα είτε μέσω Leasing είτε μέσω τομέων του Δημοσίου που τώρα δεν τα χρησιμοποιούν για συνεχή κάλυψη αναγκών και πρόβλεψη για την προμήθεια καυσίμων για τα οχήματα αυτά.
    7. Συνέργεια των υπηρεσιών και των ιατρών των ΚΑΠΗ με τις ΤΟΜΥ για την πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη των πολιτών και την ενημέρωση τους.
    8. Άμεση διερεύνηση των δυνατοτήτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς για την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης του ιού covid19 στους φιλοξενούμενους του Ζωγράφειου οίκου ευγηρίας.

    Παρεμβάσεις Δήμου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (πλέον των δρομολογημένων)

    Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει λάβει ήδη μια σειρά μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των επαγγελματιών καθώς και ωφελούμενων του Δήμου.

    Το σύνολο των μέτρων χρειάζεται να κοστολογηθεί άμεσα ώστε να γίνουν γνωστές οι οικονομικές επιπτώσεις για τον Δήμο.

    Πολλά από τα μέτρα είναι δειλά ενώ άλλα έχουν αποκλειστεί από το φόβο του κόστους.

    Ο Δήμος να απευθυνθεί άμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και να απαιτήσει οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και να συμβάλει στην διαμόρφωση κλίματος αισιοδοξίας στην τοπική οικονομία.

    Η πρόβλεψη ενός έκτακτου προγράμματος προμηθειών «Φιλόδημος Προμηθειών» για να καλυφθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για την προμήθεια των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας, ανάθεσης υπηρεσιών απολύμανσης, υλικών προστασίας προσωπικού, απολυμαντικών, αναλωσίμων και λοιπών υλικών για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους, ειδικά για τις υπηρεσίες καθαριότητας και της προμήθειας μηχανημάτων, ανταλλακτικών και κάδων εργασίας. Επιπρόσθετα ειδικά σημεία :

    1. Άμεση ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της 6ης ΥΠΕ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για την υλοποίηση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη φροντίδα στους κατοίκους του Δήμου Ιωαννιτών»
    2. Πρόσθετη στήριξη για τους Δήμους που στα διοικητικά τους όρια έχουν εγκατεστημένους καταυλισμούς Ρομά, όπως ο Δήμος Ιωαννιτών, με επιπλέον χρηματοδότηση για προμήθεια τροφίμων, απολυμάνσεων, καθαρισμών και υγειονομικής παρακολούθησης των μελών της κοινότητας Ρομά.
    3. Ειδική τιμολόγηση της δαπανώμενης ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ από την ΔΕΗ. Δυνατότητα ευνοϊκού διακανονισμού τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ προς ΔΕΗ Α.Ε.
    4. Ανασχεδιασμός και παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και εξόφλησης υποχρεώσεων σε βάρος των Δήμων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) με συμπλήρωση επιλεξιμότητας δαπανών για αποφάσεις που αφορούν εργασιακές διαφορές, τέλη και απαλλοτριώσεις.
    5. Άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων για σύνδεση όλων των κτιρίων με οπτικές ίνες από τον κοντινότερο κατανεμητή ως τον κατανεμητή του κτιρίου. Σημαντικό έργο για τις αναγκαίες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, που θα ανήκει στον Δήμο, θα αυξήσει κατακόρυφα τα πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και θα αποτελέσει μελλοντικά σημαντικό δημοτικό έσοδο, από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Τα έργα αυτά είναι μικρού σχετικά προϋπολογισμού.
    6. Η συνέχιση των έργων του Φιλόδημου, η κατάργηση της αμφισβητούμενης διαδικασίας αξιολόγησης, που προβλέπεται στην ΠΝΠ, από ιδιώτες εμπειρογνώμονες και η άμεση σύνταξη καταλόγου των αναγκαίων υποδομών κάθε δήμου και κάθε περιφέρειας, με ενδεικτικό προϋπολογισμό και φάση ωριμότητας, προκειμένου να υπάρχει εθνικό σχέδιο και προγραμματισμός δράσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων.

    Οι παραπάνω προτάσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση τόσο των υγειονομικών επιπτώσεων όσο και των οικονομικών σε επίπεδο Δήμου Ιωαννιτών».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ