Παρασκευή 14.06.2024
More

  Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος στην ιστορία

  «Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σηματοδοτώντας τον 12ο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε σε τιμή ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα», σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

  Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Μάιο του 2024 ήταν 0,65°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900, σηματοδοτώντας τον 11ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο του 2023) για τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

  «Είναι σοκαριστικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής του C3S. Πρόσθεσε ότι «μολονότι η ακολουθία αυτή μηνών που σπάνε ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης».

  Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, «η ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος χθες από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus ανέφερε ότι ο Μάιος ήταν ο 12ος συνεχόμενος πιο ζεστός μήνας για τον πλανήτη. Και συνολικά στο δωδεκάμηνο πρώτη φορά ξεπεράσαμε το όριο των 1.5 βαθμών που όριζε η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι ότι δεν έπρεπε να ξεπεραστεί. Η ανακοίνωσή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ήταν χαρακτηριστική: “ο πλανήτης φωνάζει και εμείς δεν τον ακούμε….”».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ