Παρασκευή 22.01.2021
More

  Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι λίγοι έχουν αναπτύξει αντισώματα

  Μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζεται να έχει αντισώματα που δείχνουν ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα.  

  «Η χαλάρωση των περιορισμών δεν είναι το τέλος της επιδημίας, σε οποιαδήποτε χώρα», δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε ότι χωρίς αλληλεγγύη και ενότητα «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

  Τα τεστ που γίνονται για να διαπιστωθεί τι ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να είχε μολυνθεί και να έχει αναπτύξει αντισώματα- κάτι για το οποίο υπήρχε η ελπίδα ότι μπορεί να σήμαινε ένα επίπεδο ανοσίας- δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό είναι χαμηλό.

  «Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα σχετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί. Όχι πάνω από 2-3%», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Από την πλευρά της η δρ. Μαρία φαν Κερκόβε, επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Οργανισμού, δήλωσε ότι υπήρχε η εκτίμηση ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί ήταν υψηλότερος, αλλά τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα.

  «Αρχικά, βλέπουμε ένα μικρότερο ποσοστό ανθρώπων με αντισώματα από αυτό που περιμέναμε. Λιγότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να εξεταστεί με προσοχή ο τρόπος που γίνονται οι σχετικές μελέτες.

  «Αρκετές μελέτες που γνωρίζουμε και είναι σε στάδιο προδημοσίευσης δείχνουν ότι μικρό μποσοστό του πληθυσμού έχουν αντισώματα. Είναι μονοψήφια ποσοστά και φτάνουν έως το 14% στη Γερμανία και τη Γαλλία. Είναι πραγματικά σημαντικό να καταλάβουμε πώς έγιναν αυτές οι μελέτες», υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  Μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι το πώς επελέγησαν οι άνθρωποι που ελέγχθηκαν, αν η επιλογή έγινε τυχαία ή αν πρόκειται για αιμοδότες που τείνουν να είναι υγιείς ενήλικες. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί το πόσο καλά έγιναν τα τεστ αίματος.

  Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα η Βαν Κερκόβε είχε προειδοποιήσει πως ακόμη κι αν τα τεστ δείχνουν ότι κάποιος έχει αντισώματα, αυτό δεν αποδεικνύει ότι έχει ανοσία. «Υπάρχουν πολλές χώρες που προτείνουν ότι με τα γρήγορα ορολογικά τεστ θα μπορέσουν να έχουν ένα μέτρο ανοσίας. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η χρήση ενός ορολογικού τεστ μπορεί να δείξει ότι ένα άτομο έχει ανοσία ή προστατεύεται από νέα μόλυνση», ανέφερε σχετικά.

   

   

  Με πληροφορίες από Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ