Δευτέρα 02.08.2021
More

  Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  Για την απόφασή του οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία ενημέρωσε ο Τζο Μπάιντεν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

  Οπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι σήμερα – επέτειος των 106 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων- το Στέιτ Ντιπέρτμεντ θα προβεί σε συγκεκριμένη ανακοίνωση με την οποία θα αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

  Σημειώνεται, ότι λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι σήμερα πρόκειται να προχωρήσει σε ανακοίνωση αναφορικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων.

  «Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία. Η αναγνώριση της γενοκτονίας ψηφίστηκε από την αμερικανική γερουσία το 2019, αλλά δεν την υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Τράμπ.

  Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.

  Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωρισθεί από την Ελληνική Βουλή το 1996, και στην Γαλλία χαρακτηρίζεται έγκλημα η άρνηση της γενοκτονίας από το 2016.

  Tι αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

  Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία «του διαβίβασε το ενδιαφέρον του για μία εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των διαφωνιών».

  «Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, για να συζητήσουν το πλήρες εύρος των διμερών και περιφερειακών θεμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

  Η ανακοίνωση της Άγκυρας

  Από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων και τη σημασία της κοινής εργασίας και μεγαλύτερης συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση των θεμάτων της παρουσίας του FETO στις ΗΠΑ και η στήριξη των ΗΠΑ προς τις την τρομοκρατική οργάνωση PKK-PYD στη Συρία είναι σημαντική για την πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ». Αναφέρεται τέλος ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου των Ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ