Παρασκευή 14.06.2024
More

  Οι ΗΠΑ έστειλαν κρυφά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

  Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα

  Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, τους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αρνηθεί να στείλει μετά από οδηγία του ίδιου του προέδρου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

  Ο Μπάιντεν ενέκρινε μυστικά τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τον Φεβρουάριο για χρήση εντός του ουκρανικού εδάφους. Οι πύραυλοι ATACMS συμπεριλήφθηκαν στη συνέχεια κρυφά  στο πακέτο βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου και τελικά παραδόθηκαν στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχη Γκάρον Γκαρν.

  «Δεν ανακοινώθηκε ότι παρέχουμε στην Ουκρανία αυτή τη νέα βοήθεια εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή ασφάλεια για την Ουκρανία κατόπιν αιτήματός της», δήλωσε ο Γκαρν, παραπέμποντας τις ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση τους στον στρατό της Ουκρανίας.

  Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αντισταθεί στην αποστολή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εν μέρει λόγω ανησυχιών για την ετοιμότητά τους. Οι ισχυροί πύραυλοι απαιτούν χρόνο και πολύπλοκα εξαρτήματα για την παραγωγή τους. Η Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους ATACMS, βρίσκεται παράγει περίπου 500 πυραύλους ετησίως, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας τον Σεπτέμβριο.

  Οι ΗΠΑ εργάστηκαν παρασκηνιακά για να αντιμετωπίσουν όλες τις ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα, οι οποίες περιλάμβαναν την αγορά περισσότερων πυραύλων ATACMS και την πλήρωση των αμερικανικών στρατιωτικών αποθεμάτων.

  Ο Μπάιντεν έδωσε επίσης εντολή στην ομάδα του να προβεί σε αυτό το βήμα μετά την προμήθεια και τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και τις επιθέσεις της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

  Περισσότεροι από τους πυραύλους αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τετάρτη, αφού ο Μπάιντεν υπέγραψε σε νόμο ένα πακέτο βοήθειας που παρέχει σχεδόν 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία μετά από μήνες καθυστερήσεων στο Κογκρέσο.
  Το περασμένο φθινόπωρο, οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία την παραλλαγή μεσαίου βεληνεκούς του πυραυλικού συστήματος ATACMS, η οποία μπορεί να φτάσει περίπου τα 100 μίλια, ενώ η έκδοση μεγαλύτερου βεληνεκούς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 190 μίλια.

  Με πληροφορίες από CNN

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ