Τρίτη 15.06.2021
More

  Οι Ολλανδοί λένε ναι στις εκδηλώσεις με μέτρα, χωρίς κοινωνική απόσταση

  Το πείραμα της Eurovision

  Φέτος το καλοκαίρι θα είναι δυνατή με σεβασμό σε κάποια μέτρα η διοργάνωση θεαμάτων κι άλλων εκδηλώσεων χωρίς κοινωνικές αποστάσεις παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, όπως δείχνει ολλανδική μελέτη που αφορά 24 εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν συνολικά περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

  «Πιστεύω ότι με τα αποτελέσματα που έχουμε και που υποβάλλουμε τώρα στην κυβέρνηση, πολλά φεστιβάλ θα μπορέσουν να γίνουν, ακόμη και με τη μέγιστη χωρητικότητα», δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Λούμπερτς, διαχειριστής του προγράμματος Fieldlab, το οποίο δημιουργήθηκε από τον τομέα των εκδηλώσεων σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

  Μετά τα lockdown και περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς μεγάλες εκδηλώσεις, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι επιστήμονες στην Ολλανδία οργάνωσαν και ανέλυσαν τα στοιχεία από πολλές πιλοτικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ο μουσικός διαγωνισμός της Eurovision και πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαΐου φέτος.

  Οι ερευνητές του πειράματος Fieldlab κατήρτισαν από τα στοιχεία που συνέλεξαν έναν πίνακα κινδύνων ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης και την σοβαρότητα της υγειονομικής κατάστασης. Σε αυτόν συνιστώνται υγειονομικά μέτρα για κάθε «επίπεδο κινδύνου». Αυτοί σημειώνουν ότι κάποιες προφυλάξεις, όπως η παρουσίαση αρνητικού μοριακού τεστ για τον COVID-19 και μια επαρκής επικοινωνία επαρκούν, αν η υγειονομική κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται.

  Το «πείραμα» με τη Eurovision

  «Αναζητήσαμε ποια εναλλακτικά μέτρα θα μπορούσαμε να προτείνουμε για να εγκαταλειφθεί η κοινωνική απόσταση συνεχίζοντας ταυτοχρόνως να διοργανώνουμε εκδηλώσεις με κάθε ασφάλεια», διευκρίνισε ο Λούμπερτς. Στα πορίσματα της μελέτης δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων που συνδέονται με κάθε εκδήλωση που διοργανώθηκε, αλλά οι διοργανωτές τους δηλώνουν ότι μελέτησαν την συμπεριφορά και τον αριθμό των επαφών ανάμεσα στους μετέχοντες.

  Η Eurovision αποτέλεσε τμήμα του πειράματος. Συνολικά 3.500 θεατές, που είχαν προηγουμένως κάνει διαγνωστικό τεστ, επετράπη να παρευρεθούν στους ημιτελικούς, τον τελικό και στις έξι γενικές πρόβες στο Ρότερνταμ. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 20% της χωρητικότητας της αίθουσας στην οποία έγινε. Ο διαγωνισμός του 2020, τον οποίο παρακολουθούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο, είχε ακυρωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του λόγω της πανδημίας. Περίπου 65.000 θεατές αναμένονταν για το σύνολο των συναυλιών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ