Πέμπτη 30.06.2022
More

  ΟΗΕ: Αποτροπιασμός για την Μπούκα – Ζητά να γίνει εκταφή για έρευνα

  Όλα τα πτώματα πρέπει να εκταφούν και να ταυτοποιηθούν για να διερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου

  Η Ύπατη Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι όλα τα πτώματα πρέπει να εκταφούν και να ταυτοποιηθούν στην Μπούκα για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να διερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου.

  «Με τρομάζουν οι εικόνες αμάχων που κείτονται νεκροί στους δρόμους και σε αυτοσχέδιους τάφους στην πόλη Μπούκα στην Ουκρανία», είπε.

  «Οι αναφορές που προκύπτουν από αυτόν και άλλους τομείς εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου, σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό όλα τα πτώματα να εκταφούν και να ταυτοποιηθούν, ώστε να μπορούν να ενημερωθούν οι οικογένειες των θυμάτων και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη διατήρηση των στοιχείων».

  «Είναι ζωτικής σημασίας να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για το τι συνέβη στην Μπούκα για να διασφαλιστεί η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η λογοδοσία, καθώς και αποζημιώσεις και αποκατάσταση για τα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ