Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ορόσημο οι δοκιμές δύο εμβολίων σε κουνάβια

    Επιστήμονες στην Αυστραλία ξεκίνησαν δοκιμές σε κουνάβια για δύο πιθανά εμβόλια κορωνοϊού με την διαδικασία να χαρακτηρίζεται «ορόσημο».  

    Τα εμβόλια, που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την αμερικανική εταιρεία Inovio Pharmaceutical, έχουν εγκριθεί για δοκιμές σε ζώα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Το εθνικό ινστιτούτο επιστήμης της Αυστραλίας θα αξιολογήσει αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και αν θα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Η πρώτη ανθρώπινη δοκιμή εμβολίου πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, αλλά παραλείφθηκε το στάδιο δοκιμών σε ζώα.

    Υπάρχουν πολλές άλλες δοκιμές εμβολίων σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO) αναφέρει ότι οι δοκιμές του θα είναι οι πρώτες πλήρεις προκλινικές δοκιμές εμβολίων με χρήση ζωικού μοντέλου.

    Οι ερευνητές είπαν ότι η ταχύτητα και το επίπεδο της παγκόσμιας συνεργασίας που οδήγησε σε αυτό το στάδιο ήταν πρωτοφανείς. «Συνήθως χρειάζονται περίπου ένα έως δύο χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και έχουμε συντομεύσει αυτό το χρόνο σε μια περίοδο δύο μηνών», δήλωσε ο Δρ Rob Grenfell από το CSIRO σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, σύμφωνα με το BBC.

    Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα CSIRO δοκιμάζει δείγματα εμβολίων σε φέρετ, τα οποία θεωρούνται συγγενείς του κουναβιού και της νυφίτσας. Τα φέρετ είναι δημοφιλή και ως κατοικίδια. Στα μικρά, γούνινα θηλαστικά, έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται όπως και στους ανθρώπους.

    Το CSIRO δοκιμάζει δύο επιλογές τις οποίες προηγουμένως επέλεξε μια παγκόσμια κοινοπραξία που επιβλέπει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας, η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

    Μια επιλογή, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ένα εμβόλιο φορέα. Χρησιμοποιεί έναν “ελαττωματικό” ιό για να εισαγάγει τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού στο ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει μια απάντηση.

    Το άλλο εμβόλιο της Inovio περιγράφεται ως «μάλλον διαφορετικό αλλά παρόλα αυτά συναρπαστικό». Είναι σχεδιασμένο να κωδικοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες του κορωνοϊου στο ανοσοποιητικό σύστημα, προτρέποντας τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν αυτές τις πρωτεΐνες πριν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσει.

    Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε ζώα θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εάν είναι επιτυχημένα, τα εμβόλια θα μπορούσαν στη συνέχεια να περάσουν στη φάση με κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε εργαστήρια αλλού.

    Σε αυτό το σημείο, ο αγώνας για την εισαγωγή του φαρμάκου στη γενική αγορά θα μπορούσε να επιταχυνθεί, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει ελάχιστο 18μηνο χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση ρυθμιστικών δοκιμών και προτύπων.

    Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για παράδειγμα, δοκιμάζεται επίσης από άλλο εργαστήριο σε ξεχωριστό ζώο για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς των ΗΠΑ.«Ένα πλήθος άλλων εταιρειών και οργανισμών εμπλέκονται σε όλες τις δοκιμές υποψήφιων εμβολίων επειδή κανένας οργανισμός δεν μπορεί μόνος να παράγει εμβόλιο», δήλωσε ο Δρ. Grenfell που συμμετέχει στις δοκιμές. Αλλά, είπε ότι ήταν αισιόδοξος για το έργο, δεδομένου του επιπέδου της παγκόσμιας συνεργασίας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ