Παρασκευή 29.03.2024
More

    Στην επόμενη μέρα με αισιοδοξία για τη λίμνη

    Υπό άλλες συνθήκες, σε μία περίοδο ενδεχόμενης κανονικότητας, η είδηση του εντοπισμού και της επιβεβαίωσης της ύπαρξης ενός αυτόχθονου και ενδημικού είδους της ιχθυοπανίδας στην Παμβώτιδα, θα βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας και όχι μόνο της τοπικής.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, η είδηση ότι μετά από πολλά χρόνια, η τσίμα εντοπίστηκε στην Παμβώτιδα, ενώ ελάχιστες ήταν οι αναφορές ότι το ψάρι αυτό παραμένει στη λίμνη, δημιουργεί αισιοδοξία για αναστροφή

    της υποβάθμισης της οικολογικής αξίας της Παμβώτιδας. Αποτελεί όμως από την άλλη και έναν δείκτη ποιότητας του οικοσυστήματος, επομένως μία επιτυχία των παρεμβάσεων των τελευταίων ετών και μία απόδειξη, ότι παρά τα προβλήματα και την υποβάθμισή της, η Παμβώτιδα αρνείται πεισματικά να «πεθάνει».

    Η τσίμα εντοπίστηκε στο πλαίσιο υλοποίησης ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου και υλοποιείται από το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (ΦΔΛΠΙ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής (Λάππας Κωνσταντίνος, Λάππας Ευάγγελος).

    Τα άτομα της τσίμας εντοπίστηκαν πριν από μερικές ημέρες σε κανάλι της Αμφιθέας, σε ένα σημείο, που εκτιμάται, ότι τα ψάρια βρίσκονται στο πλαίσιο της αναπαραγωγικής τους δραστηριότητας. Όπως ανέφερε η Κατερίνα Χιωτέλη, συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, ο εντοπισμός του είδους που θεωρούνταν, ότι έχει εξαφανιστεί, αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας και ο σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι να προσδιορίσει τις δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του πληθυσμού της τσίμας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης του πληθυσμού, ειδικά εάν εντοπιστεί και σε άλλους βιότοπους της περιοχής.

    Η τσίμα έχει ενταχθεί στο «κόκκινο βιβλίο» των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της ελληνικής πανίδας και η κα Χιωτέλη τόνισε, ότι δημιουργούνται πλέον ελπίδες, σε συνδυασμό με τα μέτρα αντιστροφής της δύσκολης οικολογικής κατάστασης, το είδος αυτό να επανέλθει σταδιακά σε ικανοποιητικούς αριθμούς.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ