Δευτέρα 25.05.2020
More

  Ορόσημο οι δοκιμές δύο εμβολίων σε κουνάβια

  Επιστήμονες στην Αυστραλία ξεκίνησαν δοκιμές σε κουνάβια για δύο πιθανά εμβόλια κορωνοϊού με την διαδικασία να χαρακτηρίζεται «ορόσημο».  

  Τα εμβόλια, που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την αμερικανική εταιρεία Inovio Pharmaceutical, έχουν εγκριθεί για δοκιμές σε ζώα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  Το εθνικό ινστιτούτο επιστήμης της Αυστραλίας θα αξιολογήσει αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και αν θα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Η πρώτη ανθρώπινη δοκιμή εμβολίου πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, αλλά παραλείφθηκε το στάδιο δοκιμών σε ζώα.

  Υπάρχουν πολλές άλλες δοκιμές εμβολίων σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO) αναφέρει ότι οι δοκιμές του θα είναι οι πρώτες πλήρεις προκλινικές δοκιμές εμβολίων με χρήση ζωικού μοντέλου.

  Οι ερευνητές είπαν ότι η ταχύτητα και το επίπεδο της παγκόσμιας συνεργασίας που οδήγησε σε αυτό το στάδιο ήταν πρωτοφανείς. «Συνήθως χρειάζονται περίπου ένα έως δύο χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και έχουμε συντομεύσει αυτό το χρόνο σε μια περίοδο δύο μηνών», δήλωσε ο Δρ Rob Grenfell από το CSIRO σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, σύμφωνα με το BBC.

  Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα CSIRO δοκιμάζει δείγματα εμβολίων σε φέρετ, τα οποία θεωρούνται συγγενείς του κουναβιού και της νυφίτσας. Τα φέρετ είναι δημοφιλή και ως κατοικίδια. Στα μικρά, γούνινα θηλαστικά, έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται όπως και στους ανθρώπους.

  Το CSIRO δοκιμάζει δύο επιλογές τις οποίες προηγουμένως επέλεξε μια παγκόσμια κοινοπραξία που επιβλέπει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας, η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

  Μια επιλογή, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ένα εμβόλιο φορέα. Χρησιμοποιεί έναν “ελαττωματικό” ιό για να εισαγάγει τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού στο ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει μια απάντηση.

  Το άλλο εμβόλιο της Inovio περιγράφεται ως «μάλλον διαφορετικό αλλά παρόλα αυτά συναρπαστικό». Είναι σχεδιασμένο να κωδικοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες του κορωνοϊου στο ανοσοποιητικό σύστημα, προτρέποντας τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν αυτές τις πρωτεΐνες πριν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσει.

  Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε ζώα θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εάν είναι επιτυχημένα, τα εμβόλια θα μπορούσαν στη συνέχεια να περάσουν στη φάση με κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε εργαστήρια αλλού.

  Σε αυτό το σημείο, ο αγώνας για την εισαγωγή του φαρμάκου στη γενική αγορά θα μπορούσε να επιταχυνθεί, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει ελάχιστο 18μηνο χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση ρυθμιστικών δοκιμών και προτύπων.

  Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για παράδειγμα, δοκιμάζεται επίσης από άλλο εργαστήριο σε ξεχωριστό ζώο για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς των ΗΠΑ.«Ένα πλήθος άλλων εταιρειών και οργανισμών εμπλέκονται σε όλες τις δοκιμές υποψήφιων εμβολίων επειδή κανένας οργανισμός δεν μπορεί μόνος να παράγει εμβόλιο», δήλωσε ο Δρ. Grenfell που συμμετέχει στις δοκιμές. Αλλά, είπε ότι ήταν αισιόδοξος για το έργο, δεδομένου του επιπέδου της παγκόσμιας συνεργασίας.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Επιδότηση φοιτητικού εισιτηρίου και κάρτας απεριορίστων διαδρομών

  Η σύναψη και υπογραφή σύμβασης του Δήμου Ιωαννιτών με το Αστικό ΚΤΕΛ για την επιδότηση καρτών απεριορίστων διαδρομών φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες εγκρίθηκε κατά τη σημερινή -δια περιφοράς- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  «Όχι» του Δήμου στην αίτηση για ανασκαφή κρυμμένου θησαυρού

  Ομόφωνα δεκτή έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων η εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Παπαγεωργίου, για απόρριψη αίτησης πολίτη που αφορούσε χορήγηση συναίνεσης για ανασκαφή κρυμμένου θησαυρού.

  Επιστροφή στις καφετέριες κρατώντας… αποστάσεις

  Αρκετός κόσμος στις καφετέριες των Ιωαννίνων από το πρωί ειδικά στο κέντρο, αλλά και στην παραλίμνια περιοχή με τήρηση των όρων και κανόνων του ΕΟΔΥ.

  Έως 31/7 η λειτουργία παιδικών και βρεφικών σταθμών – Τι ισχύει για τις κατασκηνώσεις

  Από την 1η Ιουνίου ανοίγουν παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.   

  Παράταση μέχρι τις 26 Ιουνίου για δημοτικά & νηπιαγωγεία – Προαιρετική η μάσκα

  Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων έδωσε η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.