Πέμπτη 23.03.2023
More

  Ουκρανία: Λειτουργούν ξανά τα εργοστάσια της μεγαλύτερης χαλυβουργίας

  Η ομοβροντία ρωσικών πυραύλων κατά της Ουκρανίας «γονάτισε» την βιομηχανική παραγωγή της χώρας.

  Η ομοβροντία ρωσικών πυραύλων κατά της Ουκρανίας και ιδίως των υποδομών της, προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση μεγάλων τμημάτων της χώρας, αλλά παράλληλα «γονάτισαν» και την βιομηχανική παραγωγή της χώρας.

  Ωστόσο η υπερπροσπάθεια τεχνικών και υπαλλήλων της Ουκρανίας, αλλά και η διεθνής αρωγή, έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα στην αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από την ανακοίνωση της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας, της Metinvest, πως όλα τα εργοστάσιά της εκτός από ένα επανέλαβαν τη λειτουργία τους έπειτα από τις διαταράξεις που προκάλεσαν οι διακοπές ρεύματος λόγω των ρωσικών πυραύλων.

  Η Metinvest, που δεν είχε ανακοινώσει προηγουμένως τις διακοπές, δήλωσε πως η παραγωγή την περασμένη εβδομάδα σταμάτησε για πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Δεν είπε πότε ακριβώς ξεκίνησαν οι διακοπές.

  “Για πρώτη φορά από την έναρξη της πλήρους κλίμακας στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, η παραγωγή στις ουκρανικές επιχειρήσεις του ομίλου σταμάτησε σε μια διαδικασία εκτάκτου ανάγκης λόγω μη παροχής ενέργειας”, ανέφερε η Metinvest σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

  Η Metinvest ανέφερε πως από σήμερα όλες οι ουκρανικές εγκαταστάσεις της, εκτός από το εργοστάσιο Kametstal, στην κεντρική Ουκρανία επανέλαβαν τη λειτουργία τους, αν και υπάρχουν ακόμη “σημαντικοί κίνδυνοι” σχετικά με τον εφοδιασμό σε ενέργεια.

  “Ως αποτέλεσμα, μπορεί επίσης να υπάρξουν διακοπές στην παραγωγή ουκρανικών περιουσιακών στοιχείων της Metinvest”, ανέφερε.

  Η Metinvest ανήκει στον Ουκρανό επιχειρηματία Ρινάτ Αχμέτοφ, ο οποίος είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στης χώρα παρά τις σημαντικές απώλειες περιουσίας που υπέστη στη διάρκεια του πολέμου.

  Στην εταιρία ανήκουν επίσης οι χαλυβουργίες Azovstal και Illich στη νοτιονανατολική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, που τελεί τώρα υπό τον έλεγχο της Ρωσίας έπειτα από πολύμηνη πολιορκία και σφοδρές μάχες.

  Η Ουκρανία εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες να αποκαταστήσει την παροχή ρεύματος σε όλη τη χώρα μετά το τελευταίο μεγάλο κύμα ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων την περασμένη Τετάρτη. Η εταιρία Ukrenergo, εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, δήλωσε σήμερα το πρωί πως οι παραγωγοί ηλεκτρισμού μπορούσαν να ανταποκριθούν μόνο στο 70% της ζήτησης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ