Τρίτη 30.05.2023
More

  Ουκρανία-πόλεμος: Έντονη η ανησυχία για το Τσέρνομπιλ -Χωρίς εξωτερικό τροφοδοτικό ισχύος ο σταθμός

  Χωρίς εξωτερικό τροφοδοτικό ισχύος παραμένει ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ

  Χωρίς εξωτερικό τροφοδοτικό ισχύος παραμένει ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ, ενώ μαίνεται για 16η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

  Η κρατική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου, ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι χθες (10/3) το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι αποκαταστάθηκε από Λευκορώσους ειδικούς.

  Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, εάν η γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, που έχει καταστραφεί στις εχθροπραξίες, δεν επισκευαστεί στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις.

  «Οι προσπάθειες αποκατάστασης της εξωτερικής τροφοδοσίας ισχύος του χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική Ρυθμιστική Αρχή που είναι αρμόδια για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Όταν διακόπτεται η εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενεργοποιείται μια γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης.

  Ουκρανία: Ανησυχία για το Τσέρνομπιλ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

  Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ.

  «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πρόσφατες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBRD, την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  «Η EBRD, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή κεφάλαια για να μεταμορφώσει το Τσέρνομπιλ από το 1995, πιστεύει ότι τα πρόσφατα γεγονότα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα δεκαετιών επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας για την εξασφάλιση της τοποθεσίας», προστίθεται σχετικά.

  Η EBRD τόνισε ακόμη ότι πρέπει να διατηρηθεί η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στο Τσέρνομπιλ. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, οι κανονικές εναλλαγές βάρδιας θα πρέπει να επαναληφθούν μετά τη διακοπή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και οι προμήθειες πρέπει να διατηρηθούν στο προσωπικό που λειτουργεί το εργοστάσιο.

  Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στην ίδια την τοποθεσία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και απαιτούνταν επιθεωρήσεις από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε.

  Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες γνωστοποίησαν σήμερα (11/3), χωρίς να παράσχουν σαφή στοιχεία, ότι είναι «πιθανό» η Ρωσία να προετοιμάζει μια επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, «για την οποία οι κατακτητές θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν την ευθύνη στην Ουκρανία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ