Σάββατο 18.01.2025
More

    Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον- Τι δείχνουν τα στοιχεία μέχρι σήμερα

    Σε ολοένα περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο εισβάλει ταχύτατα η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει τρομοκρατήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

    Η ραγδαία εξάπλωση της νέας αυτής παραλλαγής του κορωνοϊού, αλλά και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα γι’ αυτήν, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στις περισσότερες χώρες της υφηλίου, που η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα και αυστηρότερους περιορισμούς.

    Ενδεικτικός είναι, εξάλλου, ο χαρακτηρισμός «μετάλλαξη ανησυχίας» που της απέδωσε ο ΠΟΥ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη.

    «Εισβολή» σε όλο και περισσότερες χώρες

    Mέχρι στιγμής, η μετάλλαξη Όμικρον -πέραν των αφρικανικών χωρών απ’ όπου ξεκίνησε- έχει εισβάλει σε Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία, Τσεχία, Ιταλία, Βρετανία, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ και Καναδά, ενώ Γαλλία, Αυστρία και Ελβετία εξετάζουν ύποπτα κρούσματα.

    Ολοένα και περισσότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τις χώρες

    Παράλληλα, εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους.

    Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη –με τελευταία στη σειρά, χθες το βράδυ, τη Ρουάντα– επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της Νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν τη μετάλλαξη αυτή και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

    Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του όλων των αλλοδαπών, ενώ επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης των προσώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον στη χώρα.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον

    Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που σχετίζονταν με ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης όλων όσοι φτάνουν στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.

    Στην Ιταλία το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επισήμανε ότι ένα κρούσμα του νέου στελέχους εντοπίστηκε στο Μιλάνο σε ένα πρόσωπο που επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη.

    Χώρες όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

    Η Νότια Αφρική, απ’ την πλευρά της, ζήτησε να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί, καταγγέλλοντάς τους, μια έκκληση που απηύθυνε και ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά.

    Πολλές γειτονικές της χώρες, που επηρεάζονται ευθέως ή εμμέσως από τις απαγορεύσεις, κατήγγειλαν επίσης τα μέτρα, με τον πρόεδρο του Μαλάουι, τον Λάζαρους Τσακουέρα, να μιλάει ακόμη και για «αφρικανοφοβία». «Ανησυχούμε όλοι για τη νέα παραλλαγή της Covid και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που την εντόπισαν πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά οι αποφάσεις που αφορούν την Covid πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όχι στην αφρικανοφοβία», τόνισε.

    Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι υπουργοί Υγείας της G7

    Μάλιστα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

    Η χώρα που συγκάλεσε τη Σύνοδο ήταν η Βρετανία, η πρώτη χώρα στην οποία σήμανε συναγερμός λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αποφασίζοντας αστραπιαία ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

    Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα -Η θέση του ΠΟΥ

    «Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, αναφέρει ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του για τα πρώτα δεδομένα της νέας μετάλλαξης.

    Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.

    Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών», ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.

    Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (ράπιντ).

    Ασυνήθιστα και ήπια τα συμπτώματα

    Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε χθες ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

    Η προειδοποίηση του Φάουτσι

    Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι μέτρα θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί. Ο Φάουτσι έχει δηλώσει ότι η παραλλαγή πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα.

    Η νέα παραλλαγή έφερε επίσης στο επίκεντρο τις τεράστιες ανισότητες στον εμβολιασμό του πληθυσμού των χωρών. Την ώρα που πολλές αναπτυγμένες χώρες χορηγούν στους κατοίκους τους αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, στις φτωχότερες λιγότερο από το 7% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ