Δευτέρα 03.10.2022
More

  Παραιτήθηκε ο Ντράγκι -Προς εκλογές το φθινόπωρο η Ιταλία

  Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα

  Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε την Πέμπτη, αφού οι βασικοί σύμμαχοι του συνασπισμού μποϊκόταραν την ψήφο εμπιστοσύνης, σηματοδοτώντας την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για την Ιταλία και την Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή.

  Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Kυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο.

  Η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος ζήτησε από τον Ντράγκι να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές -πιθανώς στις 2 ή 9 Οκτωβρίου, όπως εκτιμά η εφημερίδα La Repubblica.

  Νωρίτερα, μετά από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλειας της Βουλής, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της Γερουσίας, ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου».

  Ο Ντράγκι αναμένεται να παραιτηθεί οριστικά από πρωθυπουργός.

  «Ευχαριστώ… Και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι, συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

  Η κυβέρνηση του Ντράγκι κατέρρευσε την Πέμπτη, αφού μέλη τού ασταθούς συνασπισμού του από τη δεξιά και λαϊκιστές απέρριψαν την έκκλησή του να συσπειρωθούν για να ολοκληρώσουν τη θητεία του νομοθετικού σώματος και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του προγράμματος ανάκαμψης από την πανδημία, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σε ένα νέο διάταγμα με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και την καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

  Οι βουλευτές διεξήγαγαν ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρύ πακέτο πολιτικής, αλλά τα Πέντε Αστέρια μποϊκόταραν την κίνηση, εξοργίζοντας τόσο τον Ντράγκι όσο και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού.

  Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλήθηκε στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γερουσία χθες, Τετάρτη, για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, αλλά πριν από το δράμα το βράδυ της Τετάρτης, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως και η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

  Η κεντροδεξιά είχε προτείνει μια νέα ψηφοφορία, για να κρατήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εκτός του συνασπισμού.

  Ο Ντράγκι κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά το σνομπάρισμα από τους εταίρους του συνασπισμού ουσιαστικά σήμανε την κατάρρευση της κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για δύσκολες και αβέβαιες πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν το φθινόπωρο.

  Μετά την οριστικοποίηση της παραίτησης του Ντράγκι, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ