Τρίτη 16.08.2022
More

  Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απαιτεί την επιστροφή των έργων τέχνης που δάνεισε στην Ιταλία

  Μουσεία της Ρωσίας απαίτησαν από πινακοθήκες στην Ιταλία να επιστρέψουν πολλούς πίνακες ζωγραφικής που είχαν δανειστεί

  Μουσεία της Ρωσίας απαίτησαν από πινακοθήκες στην Ιταλία να επιστρέψουν πολλούς πίνακες ζωγραφικής που είχαν δανειστεί, σε μια περαιτέρω ένδειξη των ευρύτερων εντάσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

  Το Μουσείο Ερμιτάζ με έδρα την Αγία Πετρούπολη έγραψε στο Παλάτσο Ρεάλε του Μιλάνου ζητώντας να επιστραφούν δύο πίνακες ζωγραφικής -ο ένας είναι το «Πορτρέτο νεαρής γυναίκας με καπέλο με φτερό» του βενετσιάνου ζωγράφου Τιτσιάνο– τους οποίους είχε δανείσει για την έκθεση με τίτλο «Ο Τιτσιάνο και η εικόνα των γυναικών στη Βενετία του 16ου αιώνα».

  «Πιστεύω ότι τα δύο έργα θα επιστραφούν μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Ντομένικο Πιραΐνα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιταχθεί στο αίτημα. «Το έργο του Τιτσιάνο είναι σίγουρα σημαντικό, όμως η έκθεση μπορεί να προχωρήσει και χωρίς αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

  Η έκθεση άρχισε στις 23 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουνίου. «Όταν διάβασα την επιστολή πικράθηκα, επειδή ο πολιτισμός θα πρέπει να προστατεύεται από τον πόλεμο, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι», σημείωσε ο Πιραΐνα.

  Ο οργανισμός Galerie d’ Italia, ο οποίος διευθύνει ένα άλλο μουσείο στο Μιλάνο, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε αίτημα για την επιστροφή 23 έργων -από τα σχεδόν 200 που περιλαμβάνει η τρέχουσα έκθεση με τίτλο «Μεγάλη Περιοδεία, Όνειρο της Ιταλίας από τη Βενετία στην Πομπηία»- τα οποία είναι δάνεια από τρία ρωσικά μουσεία.

  «Θα επιστραφούν πριν κλείσει η έκθεση στις 27 Μαρτίου», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας Intesa Sanpaolo στην οποία ανήκει η συλλογή στην πινακοθήκη.

  Το Ίδρυμα Fendi, που έχει την έδρα του στη Ρώμη, καθώς και ένα άλλο μουσείο στη βόρεια πόλη Ούντινε έχουν δεχθεί παρόμοια αιτήματα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ