Παρασκευή 17.09.2021
More

  Πώς θα γιορτάσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Ευρωπαίοι (φωτογραφίες)

  Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης, πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις σχετικά με το εάν θα μειώσουν τους περιορισμούς

  Εδώ και μήνες, οι περιορισμοί εξαιτίας του κορωνοϊού υπαγορεύουν σε εκατομμύρια Ευρωπαίους, πού μπορούν να ταξιδέψουν, αλλά και μέχρι ποιους μπορούν να δουν όταν φτάσουν εκεί.

  Έτσι, καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης, πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις σχετικά με το εάν θα μειώσουν τους περιορισμούς για την περίοδο των διακοπών.

  Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, στην Ιταλία δεν θα υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές και θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για μία χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τα τέλη Μαρτίου και ο πρωθυπουργός της, Τζουζέπε Κόντε είπε στους Ιταλούς να περιμένουν «πιο λιτά Χριστούγεννα, χωρίς συγκεντρώσεις, αγκαλιές και φιλιά την παραμονή των Χριστουγέννων».

  Πολλές ιταλικές περιοχές βρίσκονται υπό μερικό lockdown και το ταξίδι σε αυτές, έχει περιορισμούς.

  Οι εκκλησίες είναι ελεύθερες να παραμείνουν ανοιχτές, αλλά η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 22:00 σε εθνικό επίπεδο σημαίνει ότι η παραδοσιακή λειτουργία τα μεσάνυχτα είναι απίθανο να συμβεί. Η αγαπημένη ιταλική χριστουγεννιάτικη αγορά, εν τω μεταξύ, έχει ήδη απαγορευτεί.

  «Πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουμε μεγαλύτερες προφυλάξεις για να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε ο Κόντε.

  Αλλά δεν είναι όλα άσχημα νέα: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε τα παιδιά ότι ο Babbo Natale (Πατέρας των Χριστουγέννων) θα επισκεφθεί σίγουρα τα σπίτια τους, καθώς εξαιρείται από τους παγκόσμιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

  άνδρας με μάσκα και γάντια κρατά τσάντες σε στολισμένο για τα Χριστούγεννα κατάστημα

  Τα χιονοδρομικά κέντρα διχάζουν την Ευρώπη
  Πολλοί Ευρωπαίοι κατευθύνονται στις πίστες σκι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά η ήπειρος είναι διχασμένη για το εάν θα διατηρήσει τα θέρετρα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

  Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κοντέ προειδοποίησε για αυτές τις παραδοσιακές διακοπές, λέγοντας πως «Δεν μπορούμε να το αντέξουμε», ενώ πρότεινε συντονισμό με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, για να διατηρήσουν τα θέρετρα κλειστά μέχρι τουλάχιστον τον Ιανουάριο.

  Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ελπίζει επίσης να συνάψει μια πανευρωπαϊκή συμφωνία για να κλείσει τις χιονοδρομικές πίστες. Η Γαλλία είναι πιθανό να υποστηρίξει μια συμφωνία, αν και οι αρχές εκεί έχουν επιτύχει συμβιβασμό. Τα γαλλικά χειμερινά θέρετρα είναι ελεύθερα να ανοίξουν τα Χριστούγεννα – εφόσον τα τελεφερίκ είναι κλειστά.

  πινακίδα για social distancing σε χιονοδρομικό κέντρο
  Αυτά τα εκτεταμένα κλεισίματα σημαίνουν ότι δημοφιλή θέρετρα στις Άλπεις και τους Δολομίτες, θα χάσουν έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αξιωματούχοι του τουρισμού επέκριναν γρήγορα το σχέδιο, με τον πρόεδρο ενός γαλλικού οργανισμού τουρισμού, να ρωτά: «Άρα 400 άτομα σε ένα μετρό του Παρισιού δεν θα μολυνθούν, αλλά τέσσερα άτομα σε ένα τελεφερίκ θα μολυνθούν;».

  Μια συμφωνία για το κλείσιμο των θέρετρων, θα αντιμετωπίσει επίσης έντονη αντίθεση από την Αυστρία και την Ελβετία. Οι αυστριακοί αξιωματούχοι του τουρισμού πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς διακοπές μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί εκεί τον επόμενο μήνα, ενώ τα ελβετικά θέρετρα έχουν πει ότι είναι ελεύθερα να παραμείνουν ανοιχτά με τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν.

  Κάποιοι φοβούνται ότι – χωρίς συναίνεση – οι παραθεριστές θα ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις για να επισκεφθούν τα ανοιχτά θέρετρα. «Εάν η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει όλα τα τελεφερίκ χωρίς καμία υποστήριξη από τη Γαλλία, την Αυστρία και τις άλλες χώρες, τότε οι Ιταλοί τουρίστες θα το ρίσκαραν να πάνε στο εξωτερικό και μαζί με αυτό, να φέρουν τον ιό πίσω στην πατρίδα», είπε ο Κόντε.

  Γαλλία: Κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων
  Μετά από εβδομάδες εθνικού lockdown, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα αρχίσουν να μειώνονται από τις 28 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η πλειονότητα των μέτρων lockdown θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι λίγο πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

  Καταστήματα, θέατρα και κινηματογράφοι θα ανοίξουν ξανά εγκαίρως για τα Χριστούγεννα και οι άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. «Θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε χωρίς άδεια, μεταξύ άλλων περιφερειών», δήλωσε ο Μακρόν.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία βρίσκεται κάτω από ένα δεύτερο εθνικό lockdown από τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, στις 15 Δεκεμβρίου, αυτό θα αντικατασταθεί από μια εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00. Όμως, η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν θα ισχύει την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

  Τάρανδοι διακοσμητικοί σε δρόμοΤα εστιατόρια και τα σχολεία δεν θα έχουν ανοίξει ξανά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, και αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων. Τα μπαρ, οι καφετέριες και τα νυχτερινά κέντρα είναι κλειστά επ’ αόριστον. Οι θρησκευτικές υπηρεσίες πραγματοποιούνται από τις 28 Νοεμβρίου με όριο 30 ατόμων.

  Η απόφαση να κλείσουν τα εξαιρετικά δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Γαλλίας ήρθε ως τεράστια απογοήτευση, με τους τοπικούς δημάρχους να διαμαρτύρονται. Ο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά τον Ιανουάριο «υπό ευνοϊκές συνθήκες».

  Γερμανία: Ένα ανώτατο όριο για κοινωνικές συγκεντρώσεις

  Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το lockdown της Γερμανίας είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τον Ιανουάριο. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι χώροι διασκέδασης είναι κλειστά, αλλά τα σχολεία και τα καταστήματα είναι ανοιχτά. «τα καθημερινά κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά και οι μονάδες εντατικής θεραπείας μας είναι ακόμα πολύ γεμάτες», είπε.

  Οι περιορισμοί έχουν γίνει πιο αυστηροί πριν από την εορταστική περίοδο, με τις μάσκες να εισάγονται ευρύτερα στα σχολεία και να αποθαρρύνονται τα ταξίδια. Επιπλέον, από την 1η Δεκεμβρίου, το όριο των κοινωνικών συγκεντρώσεων θα μειωθεί σε δύο νοικοκυριά και το πολύ πέντε άτομα.

  Ωστόσο, θα υπάρξει προσωρινή χαλάρωση των κανόνων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Μέχρι 10 άτομα θα μπορούν να συναντηθούν μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου, αν και η Άνγκελα Μέρκελ παρότρυνε τους Γερμανούς να σκεφτούν καλά πριν συναντηθούν σε ομάδες αυτού του μεγέθους. Παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών δεν περιλαμβάνονται στο όριο.


  Η Γερμανίδα καγκελάριος, είπε επίσης ότι – πέρα από το όριο κοινωνικής συγκέντρωσης – η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών πριν από τα Χριστούγεννα είναι απίθανη, επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει “πολύ υψηλός”. Τόνισε επίσης ότι η λεγόμενη Χριστουγεννιάτικη αμνηστία θα εξαρτηθεί από το αν ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αρχίζει να πέφτει.

  Οι περισσότερες μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία έχουν ήδη ακυρωθεί. Όσο για την Πρωτοχρονιά, τα πυροτεχνήματα έχουν επίσης ακυρωθεί, ενώ το να αφήσουν τον κόσμο να ξεχυθεί στους δρόμους, είναι μάλλον απίθανο.

  Ισπανία: Πάρτι σε βεράντες και περιορισμένες συγκεντρώσεις

  Λέγεται πως η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια «διαφορετική» εορταστική περίοδο, με όριο έξι ατόμων να επιτρέπονται σε πάρτι και πως θα προτείνει να πραγματοποιούνται κοινωνικές συγκεντρώσεις πριν από τα Χριστούγεννα σε βεράντες εστιατορίων ή σε άλλες υπαίθριες τοποθεσίες.

  Οι ισπανικές οικογένειες γιορτάζουν επίσης παραδοσιακά τη γιορτή των τριών βασιλιάδων με παρέλαση το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα προτείνει να μην πραγματοποιηθούν σχετικές εκδηλώσεις.

  Το σχέδιο της κυβέρνησης προτείνει επίσης τον αερισμό των εσωτερικών χώρων και τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης όπου είναι απαραίτητο. Αλλά γενικότερα, ο υπουργός Υγείας, Salvador Illa, είπε «τίποτα δεν είναι σίγουρο». «Πρέπει να βρούμε συναίνεση σχετικά με τους περιορισμούς των Χριστουγέννων. Όταν αποφασιστεί, θα ανακοινώσουμε τα μέτρα», πρόσθεσε.

  Η κυβέρνηση της Καταλονίας ελπίζει να επιτρέψει συγκεντρώσεις έως και 10 ατόμων για τα Χριστούγεννα. «Θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της περιοχής.

  Την ίδια στιγμή στη Μαδρίτη, αξιωματούχοι ζητούν από την κυβέρνηση να εγκρίνει ένα μαζικό πρόγραμμα τεστ κορωνοϊού στα φαρμακεία πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να επιτρέπεται στους ανθρώπους να συναντιούνται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

  κόσμος σε αναμμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ισπανία
  Αυστρία: Προγραμματίζονται μαζικά τεστ σε εθνικό επίπεδο

  Η Αυστρία βρίσκεται κάτω από ένα δεύτερο εθνικό lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι οι περιορισμοί θα μπορούν να έχουν μειωθεί εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

  «Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Rudolf Anschober στην εφημερίδα Kronen Zeitung στις 23 Νοεμβρίου. «Το lockdown δεν πρέπει να επεκταθεί».

  Η κυβέρνηση έχει παραγγείλει τουλάχιστον επτά εκατομμύρια τεστ αντιγόνων και ελπίζει ότι ένα πρόγραμμα μαζικών τεστ, θα βοηθήσει τους Αυστριακούς να βγουν από την τροχιά του lockdown.

  Εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και αστυνομικοί θα εξεταστούν πρώτα στις αρχές Δεκεμβρίου, μαζί με άτομα σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Στη συνέχεια, τα εθελοντικά μαζικά τεστ, θα πραγματοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

  «Λίγα λεπτά για ένα τεστ, θα μπορούσαν να αποτρέψουν εβδομάδες lockdown για ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

  Ωστόσο, ο αυστριακός ηγέτης τόνισε ότι τα μέτρα της χώρας για τα Χριστούγεννα, θα καθοδηγούνται από τα δεδομένα. «Το αν θα υπάρξουν κανονισμοί για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς… για το πόσα άτομα μπορείτε να συναντήσετε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των μολύνσεων», επισήμανε.

  Πιστεύεται ότι τα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα, μόλις λήξει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα περιοριστούν οι συγκεντρώσεις. Ο Κουρτς επέμεινε επίσης ότι η Αυστρία θα λάβει τη δική της απόφαση για το αν θα ανοίξει ξανά τα χιονοδρομικά κέντρα. Αξιωματούχοι του τουρισμού, πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τα θέρετρα εγκαίρως για την εορταστική περίοδο.

  Η φωτισμένη αγορά της Βιέννης με κλειστά τα μαγαζιά

  Ρωσία: Λένε στους ηλικιωμένους να αυτο-απομονωθούν

  Στη Ρωσία, οι κύριες εορταστικές γιορτές συνήθως πραγματοποιούνται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με πολλούς ανθρώπους να διοργανώνουν πάρτι όλη τη νύχτα. Αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες σημειώθηκε αύξηση των εορτασμών των Χριστουγέννων. Όπως και να ‘χει, τα μέτρα είναι πιθανό να περιορίσουν τους εορτασμούς κατά την περίοδο των διακοπών.

  Στην πρωτεύουσα, Μόσχα, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν νέα μέτρα που θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιανουαρίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ώρες πρόωρου κλεισίματος για εστιατόρια και καφετέριες και ένα όριο χωρητικότητας 25% σε κινηματογράφους και θέατρα. Οι κάτοικοι άνω των 65 ετών και εκείνοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει επίσης να αυτοαπομονωθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία.

  Οι άνθρωποι περπατούν σε πολυκατάστημα διακοσμημένο για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που είναι σχεδόν άδειο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη Μόσχα Το εορταστικό φεστιβάλ δρόμου που διαρκεί ένα μήνα, είναι επίσης πιθανό να ακυρωθεί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Άλλες περιοχές έχουν εισαγάγει παρόμοιους περιορισμούς.

  Οι περιορισμοί αυτοί, έρχονται μετά από προειδοποίηση των αξιωματούχων υγείας ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής και η επιδημία δεν έχει κορυφωθεί ακόμη σε εθνικό επίπεδο. Τα κρούσματα και οι θάνατοι, έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ