Πέμπτη 11.08.2022
More

  ΠΟΥ: 1.310 νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από οκτώ επιπλέον χώρες

  Πάνω από 3.400 είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

  Πάνω από 3.400 είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ενώ επιβεβαιώνεται ένας θάνατος, στη Νιγηρία το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

  Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από τη 17η Ιουνίου, τού αναφέρθηκαν 1.310 νέα κρούσματα από οκτώ επιπλέον χώρες.

  Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων είναι:

  •  86% στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ
  •  2% στην Αφρική
  • 11% στην περιοχή της Αμερικής
  • 1% στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού (11/
  • 1% στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού

  Μολονότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν θεωρείται ενδημική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην κηρύξει παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, είπε πάντως πως το ξέσπασμα τον ανησυχεί, καλώντας σε επαγρύπνηση.

  Ο συνολικός κίνδυνος εκτιμάται ως μέτριος σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται κρούσματα  ταυτόχρονα σε πέντε Περιφέρειες του ΠΟΥ (Αφρική, Αμερικανική ήπειρος, Ανατολική Μεόγειος, Ευρώπη και Δυτικός Ειρηνικός).

  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος θεωρείται υψηλός στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια λόγω της αναφοράς  για γεωγραφικά εκτεταμένο ξέσπασμα στην οποία εμπλέκονται αρκετές πρόσφατα προσβεβλημένες χώρες, καθώς και μιας κάπως άτυπης κλινικής παρουσίασης περιπτώσεων.

  Η απροσδόκητη εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων και η ευρεία γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων υποδεικνύουν ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να κυκλοφορούσε κάτω από τα επίπεδα που ανιχνεύονταν από τα συστήματα επιτήρησης και η συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να μην ανιχνεύτηκε για κάποιο χρονικό διάστημα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ